Dvě stříbra a bronz. To je výtečná bilance krasobruslařů BK České Budějovice na mistrovství republiky žactva, které o víkendu pořádali v Budvar aréně.

Lukáš Vochozka má bronz, který mu rozhodně nespadl z nebe. "Před závodem přišla nervozita. Na stadion přišli příbuzní, byla tu skoro celá rodina. Navíc se mi před závodem, v tréninku ani na rozjížďce, nedařilo skočit dvojitý axel," popisuje peripetie Lukáš Vochozka.

Přilbližně týden se s tímhle skokem Jihočech pere. I ve středu na druhé ploše Budvar arény při tréninku padal a padal…

TAKÉ ČTĚTE: České Budějovice hostí šampionát v krasobruislení, Barbora Kucianová jela skvěle

Ale na medaili dosáhl v šampionáru i bez dvojitého axela. Před novou sezonou má dost času, aby jeho úskalí zase zvládl. "Ne, že bych se bál. Já zapomněl, jak do něj správně najet," vysvětluje třináctiletý mladík.

V krátkém programu i volné jízdě spadl. "Je to hned první skok," podotýká Vochozka. Naštěstí není typ, který by po prvním nezdaru hodil flintu do žita. Naopak. Zabojoval. "Když vidím, že se někde na začátku udělala chyba, tak se ji v průběhu jízdy snažím napravit," říká českobudějovický krasobruslař, jenž cítil i podporu z hlediště: "Dost mi tleskali, takže jsem se cítil dobře."

Na medaili úspěšně zaútočil ze 4. místa, které mu patřilo po krátkém programu. Rivala Romana Musila z Českého Těšína dostal v pořadí pod sebe. "Byl jen jeden a půl bodu přede mnou, a to se dalo dohnat. Známe se, jsme velcí soupeři. Většinou se umisťujeme vedle sebe a máme skoro stejně bodů."

DÁLE ČTĚTE: Budějovická radost, Kucianová má stříbro a Novotná doma útočila na titul

Bronz z MČR považuje Lukáš Vochozka za svůj dosud největší úspěch. "Na minulé republice jsem byl také třetí, ale v mladší kategorii, kde jsem byl druhým rokem. Teď jsem prvním rokem žák a někteří soupeři jsou o dva roky starší," cení si Lukáš Vochozka.

Lukáš Vochozka je nejen medailistou z MČR, ale také polovinou první ryze českobudějovické sportovní dvojice: s Lucií Novotnou se vydali po stopách bratrů Bidařů. Za starším Petrem jezdí pár jednou týdně trénovat do Prahy. "Bruslíme spolu rok a zatím jsme jeli jediný závod v Dortmundu." Z prvního místa žáci nemohou dělat senzaci, protože ve své kategorii startovali sami. Ale vyzkoušeli si atmosféru mezinárodního závodu. "V dubnu nás čeká soustředění v Berlíně, kde bychom se měli zlepšit," vyhlíží Lukáš Vochozka kemp pro nadějné sportovní dvojice.