Za tropického vedra se v Jiníně uskutečnil vydařený festival motokrosu, když se o body do mezinárodního mistrovství republiky bojovalo hned v sedmi juniorských i seniorských třídách. Chyběla snad jen větší divácká kulisa.

S napětím očekávaná hlavní třída MX1 přinesla v první jízdě pořádně drama a také kopec smůly pro obhájce titulu Jihočecha Martina Michka.

Od startu nejlépe odpálil Romančík sledován Sukupem a Neugebauerem. Michek bohužel ve výjezdu z první zatáčky mezi první nefiguroval. „Měli jsme pád po kontaktu spolu s Florentem Richierem. Bylo to na nějakém třetím čtvrtém místě. To by ale nebylo to nejhorší. Od třetího kola mi přestala fungovat přední brzda. To bylo horší," posteskl si Jihočech.

Na čele zatím kraloval Romančík, ale udržel ho jen dočasně. V sedmém kole si totiž své dva soupeře doslova vyčíhl Filip Neugebauer a šel na první místo. „Kluci ze začátku nasadili vysoké tempo. Pak se mi je ale oba povedlo v jednom kole předjet. Na Marka Sukupa jsem to měl připravené a Jardu Romančíka zdržel jezdec o kolo zpět. Pak už jsem si vedení pohlídal," uvedl spokojený vítěz první jízdy, který běžně závodí v Německu a na našich tratích se objevuje jen málokdy.

Michek předvedl přes obrovské problémy s brzdou parádní stíhací jízdu a cílem projel jako čtvrtý. „Původně jsem chtěl odstoupit, protože přední brzda je velký problém. Čtvrté místo je v dané situaci skoro zázrak," připustil. Na lídra průběžné klasifikace Sukupa tak ztratil jen čtyři body.

Také do druhé jízdy vypálil nejlépe Romančík, ale hned za jeho zády se usadila dvojice týmu Buksa/ Ados Richier a Michek. Brzy se převalili do čela. Michek pak celou dobu dorážel na svého týmového kolegu, ale cílem projel těsně za ním. „Snažil jsem se útočit všude, kde to šlo, ale Florent mi místečko neudělal," připustil v cíli Michek.

Romančík dojel třetí, vítěz první jízdy Neugebauer měl pád hned v prvním kole a stačil se dotáhnout na čtvrtou příčku, což mu stačilo na vítězství v závodě v Jiníně. „Chtěli jsme vjet dva do jedné koleje. To bohužel nešlo, takže jsem po pádu musel čekat, až všichni projedou, abych zvedl motorku," popsal svůlj problém.

Potíže měl i lídr průběžné klasifikace Sukup, jenž dojel až desátý a na čele šampionátu ho předstihl právě Jihočech Martin Michek.
Třídu MX2 ovládl Francouz Jaulin. Veterány suverénně vyhrál nestárnoucí Martin Žerava, jenž navíc zdatně proháněl i výrazně mladší protivníky ve třídě MX1, když byl v první jízdě šestý. Jihočech Ladislav Mikas byl mezi veterány třetí.

V juniorských osmdesátkách vyhrál obě jízdy Petr Polák z českobudějovického Bo Autoprofi Glassgo teamu, jenž v obou jízdách sváděl parádní souboje s rakouskou akvizicí Motosportu Chýnov Rene Hoferem.

Výsledky: MX1 – I. jízda: 1. Neugebauer, 2. Sukup, 3. Romančík, 4. Michek, 5. M. Sukup (SR), 6. Žerava, 7. Bartoš, 8. Weschta, 22. Čadek, II. jízda: 1. Richier (Fr.), 2. Michek, 3. Romančík, 4. Neugebauer, 5. Bartoš, 6. M. Kohút, 7. Weschta, 8. Michalec. Celkově: 1. Neugebauer 43, 2. Michek 40, 3. Romančík 40, 4. Sukup 33, 5. M. Kohút, 31, 6. Bartoš 30.
MX2 – I. jízda: 1. Jaulin (Fr.), 2. Šimko (SR), 3. Krč, 4. Wysocki (Pol.), 5. Špičák, 6. Čermák, 11. Soldát. II. jízda: 1. Krč, 2. Jaulin, 3. Špičák, 4. Wysocki, 5. Čermák, 6. Šimko, 11. Soldát. Celkově: 1. Jaulin 47, 2. Krč 45, 3. Šimko 37, 4. Špičák 36, 5. Wysocki 36.
Veteráni: 1. Žerava 50, 2. Hrabica 44, 3. Mikas 40, 12. Pekař 18, 17. Chrromý 9, 18. Svoboda 9.
 Ženy: 1. Simonová 50, 2. Laňková 44, 3. Antošová 40, 7. Bartková 27, 13. Sichrovská 16, 14. Pospíchalová 15.
Junioři – 80 ccm: 1. Polák 50, 2. Hofer (Rak./ Motosport Chýnov) 44, 3. Matějec 40. 65 ccm: 1. Větrovský 50, 2. Venhoda 44, 3. Chlum 40. 50 ccm: 1. Mikula 44, 2. Kabát 41, 3. Zanocz (Maď.) 38, 14. Jouza 15.