Obhájil jste titul vicemistra světa. Převládá radost z druhého místa, nebo spíše zklamání, že jste nedosáhl na kýžený titul?
Stejně jako loni stavím druhé místo ve své kariéře hrozně vysoko. Dvojnásobných vicemistrů světa moc není a je to paráda. Druhé místo bych neměl brát jako prohru. Naopak. Mohlo to dopadnout mnohem hůř. Ale mohlo to být i o ten stupínek lepší. Jako prohru to však určitě neberu. Dal jsem do toho všechno a ničeho nelituji. Vicemistrem světa se člověk nestává každý den. Poděkovat musím všem, kteří se mi starali o zázemí. Všem patří kousek mé medaile.

Na vítězného Slovince Gerčara vám chybělo pouhých šest bodů. Zamrzelo vás přece jen, že chyběl takhle malý kousek?
Škoda to byla, to je jasné. Odjeto bylo devět závodů, což činí celkem tři sta padesát bodů. Až do poslední rozjížďky to bylo hodně vyrovnané. Chybělo málo, ale jak už jsem řekl, druhé místo v mistrovství světa za neúspěch považovat nemohu.

O titulu rozhodoval až poslední závod ve slovenských Šenkvicích. Tady vám dal Gerčar šanci, když upadl po startu první jízdy.
Díky tomu jsem původní třináctibodovou ztrátu stáhl před druhou jízdou na bodů pět. Bylo to skutečně otevřené. Ve druhé jízdě se mi ale start nepovedl podle představ a musel jsem se prokousávat dopředu, až jsem se dostal právě za Gerčara. Dobře o mě věděl a bojovali jsme mezi sebou o titul. Trvalo to možná nějakých pětadvacet minut a možná patnáctkrát jsme se předjeli. Tímto soubojem jsme ale ztráceli rychlost a ujíždělo nám čelo závodu. Byl to souboj skutečně fantastický. Nakonec jsem dojel za ním a celkově skončil druhý. Z posledních třech let mám tři medaile z mistrovství světa, což je krásný výsledek pro mě i pro celý český motokros.

Měl váš úspěch velký ohlas?
Řekl bych, že ano. Mile mě překvapil dopis od premiéra Jiřího Rusnoka, který mi gratuloval k titulu vicemistra světa a poděkoval za reprezentaci České republiky. Toho si moc vážím, protože něco podobného se mi ještě nikdy nestalo. Je vidět, že motokros je u nás pořád ještě sledovaný. Gratulací mi přišlo hodně,  jsem za ně rád a moc za ně děkuji. Sezona to byla dobrá. Z devíti závodů mistrovství světa jsem byl sedmkrát na stupních vítězů.  To je úspěch.

Hovoří se o tom, že mistrovství světa třídy MX3 by mělo skončit. Máte nějaké přesnější informace?
Jedna z těch oficiálnějších zpráv skutečně hovoří o tom, že se tato třída pro příští rok ruší.  Diskutuje se ale o tom, že by se tato složka mohla pro příští rok ještě otevřít. Některé národní federace totiž usilují o to, aby tento šampionát pokračoval. Uvidíme, jak to všechno dopadne. Až to bude oficiální, tak se podle toho zařídím.

Budete i v příští sezoně pokračovat v Buksa/Ados teamu?
Ano. Na to jsme se již dohodli. Prioritou pro mě bude mistrovství  republiky. K tomu si přiberu ještě jeden další seriál. Nejlépe mistrovství světa MX3. Moc bych si přál, aby pokračovalo. Pokud by ho zrušili, tak třeba německé mistrovství nebo mistrovství Evropy. Momentálně ale ještě nemohu přesně říct, co příští rok pojedu.

Existuje naděje, že byste se objevil na startu mistrovství světa nejprestižnějších tříd MX1 nebo MX2?
Třídu MX3 už jet nemohu, protože tam je věkový limit do třiadvaceti let. Na MX1 šance určitě je, ale je třeba to všechno dobře prokonzultovat a popřemýšlet.

Co vás ještě čeká ve zbytku sezony?
Určitě odjedu poslední závod mistrovství republiky v Kramolíně. Šanci na obhajobu titul jsem prakticky ztratil  nedojetou jízdou hned na prvním závodě. Pokud bych ji dokončil, tak jsem byl teď na prvním místě. Ale to jsou jenom kdyby… Je to škoda. Třetí titul mistra republiky v řadě by se mi líbil. Ale v motokrosu se občas stávají věci, které lze jen těžko ovlivnit. Byla to technická závada, které předejít nešlo. Myslím si, že po celé mistrovství republiky jsem prokazoval, že tady patřím k nejlepším.

Zúčastníte se také Motokrosu národů, který letos hostí německý Teutschenthal?
Ano. Dostal jsem se do nominace české reprezentace. Pojedeme spolu s Frantou Smolou a Filipem Neugebauerem. Loni jsme skončili jednadvacátí a nedostali se do hlavního závodu. To se ale jelo na písku, který nám nikdy moc neseděl. Letos chceme v kvalifikaci v každém případě uspět. Já osobně vůbec nepřemýšlím o tom, že bychom z kvalifikace neměli postoupit. Jedu tam s tím, že chceme udělat výsledek.

Motokros národů býval vždy nejprestižnějším závodem světa. Platí to i nadále?
V každém případě. Jedou tam úplně ti nejlepší závodníci z celého světa. Američané, Novozélanďané, Australané. všichni Evropané. Prostě každý, kdo v motokrosu něco znamená.

Závod družstev vás čeká také doma ve Vranově?
Náš republikový šampionát  družstev samozřejmě pojedeme. Naše sestava je jasná: Florent Richier,  Bence Szvoboda ve třídě MX2 a já.  V tomto složení bychom chtěli útočit na titul. Šampionátem družstev sezonu uzavřu a chystám se někam na dovolenou. Potřebuji si někde v teple odpočinout, uvolnit svaly a vyčistit hlavu. Pak už pomalu začnu chystat příští sezonu a také se poohlížet po případných nových partnerech. Byl bych rád, kdyby se mi podařilo oslovit nějakou větší jihočeskou formu, jejíž jméno bych propagoval po světě.

Nenajdete si čas na účast na nějakém menším závodě doma na jihu Čech?
Ono těch volných termínů už moc není, takže je to problém. Jinak bych se samozřejmě rád někde ukázal. V sobotu ale přijedu určitě na závod motocyklů do strmého vrchu do Chýnova. Tam se těším. Je to pohodový závod v rodinné atmosféře.