O víkendu proběhl v Českých Budějovicích již 42. ročník Velké ceny města České Budějovice v plavání. Závod byl zároveň prvním kolem Českého poháru, který má devět dílů.Plavci si měli  možnost v Českých Budějovicích splnit limity pro mistrovství světa v Barceloně, které se uskuteční na přelomu července a srpna.
„Závody se vydařily a spokojena byla celá široká plavecká veřejnost. Pochvalu jsme si vysloužili také od mezinárodního rozhodčího světové plavecké federace FINA Luboše Irmýška," je potěšena ředitelka závodů Eva Šmausová. Dle vrchního rozhodčího splňuje českobudějovický krytý bazén veškeré parametry pro mezinárodní závody, do budoucna však bude dle něho nutné vyměnit na stadionu  klimatizaci.
O tom, že plavecké závody měly vysokou sportovní úroveň, svědčí  skutečnost, že si zde šest plavců splnilo limity pro Barcelonu. Těmi nejúspěšnějšími se stali podle mezinárodních bodovacích tabulek Jan Micka z USK Praha a Simona Baumrtová ze Slavie Chomutov. Micka překonal české rekordy na 800 a 1500 metrů volným způsobem a stejně jako Baumrtová splnil limity na světové a evropské soutěže.
Ozdobou Velké ceny Českých Budějovic byly rovněž výkony závodníků z Maďarska v čele s evropskou šampionkou Evelyn Verrasztó. „Také členům maďarské výpravy se u nás líbilo. Chválili si stravu, ubytování i blízkost bazénu a přislíbili účast i v příštím roce," říká duše závodů Eva Šmausová.
Výborně se prezentovali i plavci pořádajícího oddílu KIN České Budějovice. Eva Šmausová, která je zároveň trenérkou oddílu, si pochvaluje zejména výkony patnáctileté závodnice Aleny Benešové, která zaplavala letošní nejlepší výkon na 200 metrů motýlkem časem 2:19,76 a vybojovala si účast na juniorském mistrovství Evropy.  Zároveň splnila limit na mistrovství světa juniorů. „Zatím lze těžko její šance odhadnout. Jsme teprve na začátku tréninkového období. Víc budeme vědět, až budeme znát listiny přihlášených závodnic. Každopádně budeme tvrdě trénovat a snažit se čas zlepšovat," podotýká trenérka Šmausová.
Chuť se dále zlepšovat potvrzuje i samotná závodnice. „Chtěla bych se dostat na dvoustovce pod devatenáct vteřin," vyjadřuje své odhodlání Alena Benešová, kterou čeká náročný program.
Mladá plavkyně bude absolvovat další závody jako například mezistátní utkání na Ukrajině či v Polsku. „Již tento víkend odjíždíme do Plzně na plaveckého vytrvalce," přidává další akci Eva Šmausová. „V dubnu se mám zúčastnit v Praze republikového mistrovství v dálkovém plavání. Bude se plavat v padesátimetrovém bazénu," dodává ještě Benešová.
Z plaveckých závodů musely pro nemoc odstoupit českobudějovické závodnice Hovorková a v neděli rovněž Šimůnková. „Dominika byla nemocná již předtím, ale chtěla zkusit závodit. Ukázalo se však, že ještě není zcela doléčená," vysvětluje Šmausová.
Českobudějovičtí organizátoři vyjadřují poděkování vedení Odboru sportovních zařízení a v neposlední řadě všem zaměstnancům plaveckého stadionu za perfektní přípravu akce.