Excelentní start do první jízdy katapultoval Jihočecha z jedenácté příčky, která mu po nevydařeném kvalifikačním Superpoli na startovním roštu patřila, do nejlepší desítky. „Povedl se mi start a naprosto parádně mi vyšel i nájezd do první zatáčky,“ chválil si. „Sice trošku riskantně, ale z první zatáčky jsem vyjížděl čtvrtý.“

Když ze čtvrtého místa začal pomaličku stahovat desetinky na třetího Australan Corsera, mohl se pomalu začít těšit minimálně na souboj o premiérové umístění na stupních vítězů. Zcela za Australanova záda se však dotáhnout nedokázal, neboť mu začala „odcházet“ přední guma, a aby toho nebylo málo, tak o tři kola později začala zlobit ještě i kontrola trakce. To byly hlavní příčiny, proč musel Smrž zvolnit ostré tempo a do konce závodu ho tak předjeli dva další soupeři. Před těmi ostatními už dokázal skvělé šesté místo uhájit a vyrovnal tak své dosavadní maximum.

„Přední guma by tak nevadila, ale motorka začala hlásit chybu kontroly trakce a musel jsem ji vypnout. Pak už jsem se jen snažil udržet co nejlepší pozici a nakonec z toho bylo „jen“ šesté místo,“ pokrčí rameny. „Byl jsem za něj však rád, protože těsně za mnou cílem prolétla silná skupina,“ dodal.

Druhá finálová jízda ale přinesla kruté rozčarování. Motocykl Ducati českému reprezentantovi totiž na startovním roštu před odjezdem do zahřívacího kola zhasl. Za pomoci jednoho z činovníků jej odtlačil za boxovou zídku. Tam ho mechanici z konkurenčního týmu nastartovali a Smrž se rozjel po boxové uličce k jejímu konci, kde stál traťový maršál se zvednutým zeleným praporem.

Za jeho tělem a vlajkou však byl ukryt semafor s rozsvícenými červenými světly. Tohle „přehlédnutí“ bylo pak oceněno vyvěšením černé vlajky po třech kolech, což znamenalo diskvalifikaci ze závodu, neboť Smrž vyrazil z uzavřené pit lane, místo aby počkal, až se jezdci seřadí, odstartují a on vyjede za nimi z boxové uličky. „Na konci boxové uličky stál traťový komisař se zelenou vlajkou a hned těsně za ním byl červený semafor, na který jsem neviděl.

Tak jsem pokračoval, za tohle porušení pravidel jsem byl diskvalifikován. Je to velká škoda, protože se dalo bojovat možná i o stupně vítězů. Nyní se mohu jen těšit na další závod v Německu a potvrdit dobrý výsledek z první jízdy v Americe,“ přeje si.

Závod, na který se český jezdec těšil, tak skončil bohužel oprávněnou diskvalifikací. Přesto v zámoří zaujal diváky, novináře i motoristické odborníky. Při dalším závodě šampionátu na německém Nürburgringu by chtěl bojovat o mety nejvyšší.