Velký krok za obhajobou domácího primátu udělal Jihočech na prakticky domácí trati v Kaplici, kde ovládl obě jízdy. Přitom v Blanské kotlině vyhrál mistrovský závod vůbec poprvé. „Republiku jedu už nějaký pátek a v Kaplici jsem dosud skutečně vyhrál jenom družstva a vyřazovací závod challenge. V mistráku jednotlivců jsem vyhrál třeba jednu jízdu, ale celý závod ještě ne," usměje se.

Tentokrát však neponechal nic náhodě. „Měl jsem chuť a nebyly žádné problémy. Závod se povedl. Všechno se sešlo tak, jak se sejít mělo. Vyhrál jsem už ráno kvalifikaci a věřil jsem si. Zvítězil jsem v obou rozjížďkách, což bylo super. Chci obhájit titul a jsem rád, že mi to v Kaplici takhle vyšlo," pochvaluje si.

Finálový závod MR se jede 20. září ve Vranově a Michek do něj půjde jako lídr s náskokem pětadvaceti bodů na druhého Marka Sukupa. „Nesmím však nic podcenit a jít do závodu stejně, jako kdybych měl náskok jen jednoho bodu nebo byl třeba druhý. Potřebuji tam podat svůj nejlepší výkon. Hrozně rád vyhrávám, takže dokud nebudu odmávnut šachovnicovým praporem, tak žádný náskok neřeším. V klidu budu teprve potom, až budu mít titul mistra republiky," nepodléhá předčasnému optimismu.

Již zítra pojede Michek o titul mistra Evropy ve Slovinsku. V průběžné klasifikaci je druhý o šest bodů za vedoucím krajanem Petrem Bartošem. „Nejel jsem první dva závody, přesto jsem se posunul takhle vysoko. Ztráta na první místo se dá dohnat a uvidíme, jestli mi bude přát štěstí. Ta možnost tam je a budu se ji snažit chytit za pačesy. Za titul mistra Evropy bych byl moc rád. Byl by to velký úspěch, i když dva tituly vicemistra světa byl řadil určitě ještě výš. Ty považuji za největší úspěch své kariéry," zdůrazní.

Martina Michka mohli fanoušci potkat také na Zemědělské výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. „Jsem jihočeský jezdec a mám partnery také z jižních Čech, proto jsem rád, že jsem dostal možnost se tady ukázat a návštěvníci měli příležitost setkat se se mnou, protože jinak mám program docela našlapaný. Potěšilo mě, že jsem mohl přijmout toto pozvání," ujistila jednička českého motokrosu posledních let.