Největší pozornost tradičně poutá kubatura MX1, ve které startují naši nejlepší piloti. Titul obhajuje Jihočech a čerstvý mistr Evropy Martin Michek.

Domácí šampionát začal v Pacově, kde plný startovní rošt třídy MX1 ovládl právě on. Neměl to však jednoduché, jelikož svoji sílu a připravenost ukázal i Petr Smítka. Druhý podnik v Kramolíně se Michkovi až tolik nevydařil a ovlivněn zdravotními problémy skončil „až" třetí.

Seriál poté pokračoval Petrovicemi, kde bral Michek opět třetí místo a Smítka zvítězil. To zařídilo Smítkovi pětibodové vedení v šampionátu. Náskok se Martin Michek bude snažit zmenšit právě v neděli v Kaplici, která je jeho domácí tratí a minulý rok zde zvítězil. „Kaplice je sice doma, ale v minulosti se mi tady nikdy moc nedařilo a dlouho jsem tady nemohl vyhrát. Snad jsem to loni zlomil a vyjde mi to i v neděli," přeje si.

Letošní sezóna však není jen o dvou zmíněných lídrech průběžného pořadí. Je odjeto šest rozjížděk a z nich vzešlo pět různých vítězů. Pouze Smítka dokázal vyhrát dvakrát.

Mezi další vítěze se řadí dále Filip Neugebauer, který však v Kaplici startovat nebude, protože ho ve stejném termínu čeká závod evropského šampionátu EMX250 ve švýcarském Frauenfeldu. Jednou zvítězil i Marek Sukup, který je ale zraněný a na jihu Čech bude rovněž chybět. Se zlomeným obratlem pro něj sezona skončila.

Posledním z pětice vítězů je Jaromír Romančík. Ten ale po chybách poztrácel v úvodních závodech spoustu bodů a v průběžné klasifikaci je až čtvrtý za nestárnoucím Petrem Bartošem.

V neděli bude na startu chybět ještě jeden z favoritů Francouz Florent Richier, jenž letos upřednostnil národní šampionát ve své rodné vlasti.

Slušně však bude zastoupen jihočeský motokros. Kromě jednoho z největších favoritů Michka chce na domácí trati pořádně zaútočit dvojice týmových parťáků z Hulho teamu Martin Finěk a Václav Kovář. V aktuální tabulce šampionátu jim patří sedmé resp. osmé místo, ale to není umístění, se kterým by měli být zrovna spokojeni.

Chybět nebudou ani Michal Gregor se Zdeňkem Blábolilem, naopak závod z důvodu pracovního zaneprázdnění musí vynechat David Čadek.

Ve třídě MX2 vede maďarský jezdec v barvách týmu Buksa/ Ados Bence Szvoboda, jenž si s poraněným kolenem doslova protrpěl druhý závod v Kramolíně, přesto ale dokázal dojet na čtvrtém místě. V Petrovicích se mu dostalo satisfakce v podobě vítězství a červené tabulky pro lídra šampionátu. Dle jeho slov ho koleno ještě trochu limitovalo, ale na Kaplici už by měl být zcela fit.

Druhou příčku okupuje se ztrátou pouhých šesti bodů jeho týmový kolega Francouz Sulivan Jaulin, jenž měl na minulém závodě technické problémy. Nejlepším z českých pilotů je momentálně Martin Krč na místě třetím.

Veteránům kraluje naprosto suverénně Martin Žerava. V šesti odjetých rozjížďkách ještě neztratil ani bod a k tomu navíc stíhá prohánět své mladší soupeře ve třídě MX1.

Průběžně třetí je Jihočech Ladislav Mikas z Motosportu Chýnov, ale toto umístění určitě neudrží. „Na nedávném závodě Šumavského Amatér Cupu v Pacově si zlomil nohu a do konce sezóny se už v sedle motocyklu bohužel neobjeví," informuje šéf chýnovského klubu Evžen Zadražil.

V Kaplici se na atraktivní závod jako vždy pečlivě chystají. „Na trati jsme dělali nějaké menší úpravy. Prodlužovali jsme doskok u velké lavice a pracovali jsme i s proskakováky. Všechno směřujeme k co největší bezpečnosti jezdců," zdůrazňuje hlavní organizátor závodu Jan Froněk.

Novinkou jsou také nové toalety v depu. „V případě vyšších teplot jsme připraveni kropit, počasí nás v žádném případě nezaskočí. Na mistrovství republiky letos chodí hodně diváků, tak věřím, že přijdou i v neděli," láká fanoušky motoristického sportu do Blanské kotliny.
Start hlavního závodu je ve 13 hodin, dopolední tréninky začínají už v 7.45.

Program závodu:
7.45 volný trénink ženy
8.05 volný trénink veteráni
8.25 volný trénink MX2
8.45 volný trénink MX1
9.35 kvalifikace ženy
10.00 kvalifikace veteráni
10.30 kvalifikace MX2
11.05 kvalifikace MX1
11.45 I. jízda ženy
12.40 slavnostní zahájení
13.05 I. jízda veteráni
13.35 I. jízda MX2
14.20 I. jízda MX1
15.05 II. jízda ženy
16.00 II. jízda veteráni
16.35 II. jízda MX2
17.25 II. jízda MX1