Manažer české juniorské reprezentace Martin Pichl také po skončení závodu doslova zářil spokojeností. V jeho plánech totiž figurovalo jako splnění cíle umístění mezi šestým až osmým místem. „Je to obrovský úspěch. Chtěl bych klukům poděkovat, protože odvedli mimořádně kvalitní práci. Dvě individuální medaile, stříbro v družstvech, ale zapomenout nelze ani na skvělý výkon Martina Krče v nejsilnějších stopětadvacítkách, jenž byl ve druhé jízdě čtvrtý. K tomu ve stejné třídě vyrovnaná jízda Filipa Podmola, který nám pomohl ke stříbru v klasifikaci národů," vypočítává úspěchy šéf českého národního týmu. „Klobouk dolů před klukama. Byl to opravdu famózní výkon."

Druhou příčku mezi národy přinesla našim vyrovnanost výkonů, ale zvláštní pozornost zaslouží především oba medailisté. Petr Polák i Jakub Terešák potvrdili, že ve svých kategoriích patří skutečně do absolutní světové špičky. „Na oba kluky jsme hodně spoléhali," přikývne Pichl. „Ale byli tam třeba i v šedesátkách Radim Kraus a Dan Stehlík. Kraus v první jízdě vodil tři kola celé startovní pole. Nižší kategorie máme dlouhodobě vyrovnané a na vysoké úrovni. I když teď jsme měli trochu díru v pětaosmdesátkách. Tam ale naštěstí září Kuba Terešák."

Nejsilnější konkurence byla jako už tradičně ve třídě 125 ccm. „To už je pořádná palba a není lehké se prosadit. Přesto dokázal Martin Krč dojet čtvrtý ve druhé jízdě. Věčná škoda, že v první jízdě měl pád po kolizi s jedním ze soupeřů. Bylo to také ze čtvrtého místa. Mohlo to vypadat třeba ještě lépe. Ve spekulativní rovině se dá hovořit dokonce o titulu mistrů světa v družstvech, protože na Američany nám chybělo pouze šest bodů," zasní se Pichl.

Pro český juniorský motokros se jedná o vpravdě historický úspěch. „Mistrovství světa juniorů se v této podobě jezdí od roku 2004 a vždycky jsme se pohybovalo nejlépe na nějakém pátém šestém místě. Nejlepší jsme byli čtvrtí před osmi lety, kdy se poprvé světový šampionát uskutečnil  tady v Jiníně. Stříbro je něco mimořádného, protože skutečně bych byl rád i třeba za páté místo," přiznává český manažer.

Světový šampionát se povedl i po organizační stránce. Zkušení pořadatelé z Off Road klubu Jinín obstáli po všech stránkách. Vše bylo nachystáno na té nejvyšší možné úrovni a také průběh závodu nenarušilo vůbec nic. Početné publikum (odhad se pohyboval mezi čtyřmi až pěti tisíci) se výborně bavilo. „Divácká kulisa byla vynikající. Bylo to super a všichni si závod chválili. Off Road klubu Jinín patří obrovské poděkování za přípravu závodu. A také paní starostce obce Jinín, která drží nad motokrosem ochrannou ruku. Speciální dík pak ale zaslouží předseda jinínského klubu pan Strach, jenž se postaralo o celý juniorský motokros. Zvedl ho a naším úkolem už bylo jenom dotlačit ho ještě o kousek dál. On je ale ta duše juniorského motokrosu," vyzdvihuje Pichl práci šéfa klubu v Jiníně.