Na šumavském Zadově se jel o víkendu v pořadí pátý závod Jihočesko – bavorského poháru na horských kolech. Závod je též součástí Šumavského poháru MTB.
Jezdci rozdělení do věkových kategorií zdolávali tři různě dlouhé okruhy se startem a cílem na lyžařském stadionu nad Sporthotelem Olympia.
V kategorii elite muži byl nejlepším závodníkem jezdec plzeňské stáje MS bike academy racing Jan Beneš.
Osm okruhů zvládl projet za necelou hodinu. Na prvenství mu stačil čas 0:55:41.9.
Jen 48 vteřin po vítězném Benešovi se do cíle přiřítil druhý Jakub Kadlec z Česká spořitelna Specialized junior MTB team.
Pro třetí místo si dojel německý biker Sebastian Bergmann, který za vítězem zaostal o minutu a čtyřicet tři vteřiny.
„Se soupeři jsem se potkal poprvé, předtím jsem žádného z nich neznal. Je škoda, že ten co dojel druhý, měl na kole defekt. O to jsem to měl snadnější," zalitoval nepříjemnosti, která potkala rivala Kadlece, zlatý Jan Beneš.
Do jihočeského seriálu závodů na horských kolech se zapojil vůbec poprvé a nelitoval. Domů do Plzně si odvezl prvenství.
A také nevšední zážitky. „Závod jsem si užil dost. Konečně jsem si sjel trať na horská kola. Nejezdilo se někde v parku, jak často bývá zvykem, a proto jsem se sem moc těšil. Bylo to fajn," pochvaluje si Beneš.
Šumavské kopce ovšem pro tohoto Plzeňana nejsou žádnou novinkou. Letos v květnu už absolvoval 105 kilometrů dlouhý a náročný závod Král Šumavy a dokončil ho na druhém místě.
„Tohle stříbro a průběžné čtrnácté místo mezi eliťáky v Českém poháru jsou mými největšími úspěchy v mé dosavadní kariéře," je pyšný na své letošní výkony Beneš. K nim může po víkendu zařadit také první místo v závodě Jihočeského MTB poháru.
Jak je vidět, Šumava plzeňskému bikerovi svědčí. „Zdejší tratě jsou náročné po fyzické i technické stránce. Těžké to bylo i tentokrát, ale bylo to hezké. Moc se mi tady líbilo. Vím, že se jezdí běžně i v mnohem náročnějších terénech, mě ale tohle bohatě stačilo," svěřil se v cíli Jan Beneš.
Bylo vidět, že toho má skutečně plné zuby. Už nyní má ale jasno, že příští rok chce zavítat na jih Čech znovu. „Pokud to půjde, rád bych si objel všechny závody Jihočeského poháru. Jsem totiž také zvědavý na terény v německé části Šumavy," těší se už nyní na příští ročník Beneš.
Dva závody seriálu se jedou právě v Bavorsku, a proto ani nepřekvapila hojná účast německých bikerů na Zadově, kam to mají Němci co by kamenem dohodil.
Jan Beneš se soustředí především na závody Českého poháru. „Ty jsou pro mě prioritou," říká čtrnáctý muž celkového pořadí.
Mimochodem jen o stupínek níž se v Českém poháru pohybuje Jakub Kadlec, který o jedno místo zaostal za Benešem i na Zadově.
Nejvíce letos Jan Beneš zabodoval v Brně, kde bral dvacet čtyři bodů za patnácté místo.
Asi nepřekvapí, že vedoucím jezdcem absolutního pořadí Českého poháru je reprezentant Jan Škarnitzl. Druhý je zatím Jan Nesvadba a třetí Tomáš Paprstka, který válí rovněž na cyklokrosařských tratích.
Ve vedoucí třicítce se objevují i další zajímavá jména: Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink nebo slovenská hvězda Peter Sagan, který si v Teplicích dojel pro čtvrté místo.
Závod Jihočeského poháru na Zadově sice Beneš vyhrál, do celkového žebříčku Šumavského MTB poháru však nepromluvil. „Absolutní výsledky v kategorii elite nevyhlašujeme. Šumavský pohár se dělá především pro děti. Jedná se o seriál určený pro mladé talenty a celkové výsledky tak sledujeme pouze v mládežnických kategoriích. Chceme dát mladým šanci si zazávodit. Nemusí cestovat za závody daleko a náš seriál je pro mladé jihočeské bikery vynikající příležitostí se ukázat," prozrazuje hlavní smysl pořádání závodu jeden z hlavních organizátorů Vojtěch Huřík z Bike klubu Vimperk.