Basketbalisté Lions chtějí dokázat, že jsou v dobré formě, ale pokaždé byl proti Děčín. Alespoň tak to vypadalo v nejvyšší mužské soutěži v posledních týdnech.

Vždy, když se tým Jindřichova Hradce zvedal, přišel Děčín a opět srazil bojovné Lvy na kolena.
Základní část Kooperativa NBL má za sebou teprve šestnáct kol, ale mužstva Jindřichova Hradce a Děčína se střetnula již třikrát.
Poprvé Jihočeši neuspěli na palubovce Děčína v pátém kole (84:78).
25. listopadu si oba týmy předehrávaly v Děčíně sedmadvacáté kolo a domácí byli opět lepší, když Jihočechy zdolali podobným výsledkem (84:69).
Předtím Jindřichův Hradec rozjel slibnou sérii. Vyhrál ve Svitavách, v Kolíně a zdálo se, že předchozí nepřesvědčivé výkony a výsledky jsou zapomenuty. Jenomže přišel zmíněný zápas v Děčíně.
Lvy porážka nedeprimovala a v dalším utkání Jindřichův Hradec porazil Brno 96:74. Ještě větší výprask uštědřili Lions stejnému soupeři v Českém poháru (103:58).
Lvi byli opět na koni, ale v sobotu přijel k Vajgaru znovu Děčín a Lions prohráli 64:79. „Je to pro nás nepříjemný soupeř. Děčín patří k týmům ze špice tabulky, které mají úplně jiný rozpočet a jiné podmínky než my. Proti takovým se dá uspět hůře, než proti týmům z druhé poloviny tabulky," míní kapitán Lvů Stanislav Zuzák.
Jindřichův Hradec na Děčín v NBL dosud nevyzrál, Zuzák ani jeho spoluhráči se však touto skutečností deprimovat rozhodně nenechají a jindřichohradecký kapitán už myslí na příštího soka.
Do haly u Vajgaru dnes přijede Prostějov. „Je to další velice silné mužstvo, soupeře si zkrátka nevybereme. Bude to opět těžké, pak nás ale čekají další zápasy, ve kterých už budeme chtít uspět," říká Zuzák a nahlíží do programu příštích dnů a týdnů.
V sobotu jedou Lvi do Opavy. Naposledy Jihočeši doma se Slezany prohráli, v předchozích ligových ročnících však ukázali, že s Opavou zahrát umí, a ani tentokrát rozhodně nebudou bez šance.
Příští středu přijede do Jindřichova Hradce USK Praha, pak jedou Lions do Ostravy.
„Zvláště Opava, a k tomu na domácí palubovce, je velice kvalitní, my ale budeme chtít každopádně nějaké výhry urvat," ujišťuje Stanislav Zuzák.
Ale zpět k dnešnímu duelu s Prostějovem. Hanáci naladili v posledních týdnech skvostnou formu. Potvrdili ji i v pondělí, kdy Prostějov doma deklasoval před televizními kamerami Pardubice 90:69.
Prostějov se prezentuje ofenzivním basketbalem. Hanáci si dokáží velmi dobře připravit střelecké pozice, pod košem operuje silné trio Tomanec, Šteffel a Roseboro. Právě Jan Tomanec velmi Jindřichovu Hradci pomohl během premiérového účinkování Lvů v nejvyšší soutěži.
Domácí si každopádně budou muset počínat velice důsledně v obraně. To je jediná cesta k úspěchu. „Musíme se připravit především na rychlou ofenzivní hru soupeře. To znamená, míč musí rotovat rychle, a musíme se pokoušet o rychlé protiútoky. Také je třeba předvést kvalitní a zodpovědný výkon v obraně, protože Prostějov jakékoliv zaváhání trestá," varuje před zbytečnými ztrátami trenér Lions Karel Forejt.
Prostějov je silný pod košem, ale střílet umí i z větší vzdálenosti, což se ukázalo také v pondělním utkání Hanáků s Pardubicemi.
„Prostějov má velmi silnou rotaci hráčů a není tedy možné, připravovat se na jednotlivce. Hru velmi dobře řídí duo Marko a Kouřil. Hráči se znají a jejich ofenzivní síla je hrozbou pro všechny týmy v lize," doplňuje sportovní ředitel Jindřichova Hradce Radim Valcha.
Lions odehráli s Děčínem docela slušný zápas, jeho hráči však nedokázali proměňovat volné střely. Pokud se Lvi opět zaměří na své útočné doskoky a zvýší efektivitu střelby, nemusí být bez šance.
Obrana však zřejmě bude naprostým základem.
„Chceme odvést dobrý výkon a odehrát s favoritem mnohem lepší zápas, než jaký jsme odehráli v našem prvním letošním střetnutí," přeje si Valcha.
Jenom pro připomenutí, první vzájemný zápas v Prostějově skončil výhrou domácího celku 84:68.
Dnešní duel mezi Lvy a Prostějovem začíná v 18 hodin.
Zbývající zápasy 17. kola: Děčín – Opava, Brno – Ostrava, Kolín – Ústí nad Labem, Pardubice – Svitavy.