Nádherné počasí přilákalo do historického centra Českých Budějovic na úvodní závod běžeckého seriálu Run Tour kolem tisícovky běžců všech věkových kategorií. „O závody Run Tour je mezi veřejností stále větší zájem a přihlášených závodníků je mnohem víc. Aby vše proběhlo hladce a bez problémů, musíme jejich počet regulovat. Proto zpravidla na start pouštíme maximálně tisícovku běžců," říká Richard Valoušek z týmu pořadatelů.

Run Tour odstartoval závodem nejmenších dětí na pět set metrů a jeden kilometr. V pravé poledne pak vyběhli závodníci na pětikilometrovou trať. „Běháme pravidelně, ale Run Tour jsme se zúčastnili poprvé. Líbí se nám, že je tento závod otevřený i pro děti a může se tak zapojit celá rodina," uvedl Jan Mlčoch z Českých Budějovic, jehož dcery Eliška a Sára absolvovaly nejkratší závod, zatímco manželka Klára běžela pět kilometrů.
Ve třináct hodin pak odstartoval hlavní závod na deset kilometrů. Rekordní počet 531 závodníků absolvoval pětikilometrový okruh hned dvakrát a jako první se před českobudějovickou radnicí objevil podle očekávání americký vytrvalec Ryan Vail.
Závodník, který před pěti lety vyhrál legendární Běchovice, doběhl do cíle v čase 31 minut a 49 vteřin. „Byla to nádherná trať. Závod byl kvůli dost velkému teplu těžší, než jsem předpokládal," svěřil se v cíli vítězný Američan.
Do Českých Budějovic ho přivedla jeho česká manželka Eva Vailová, která až do dorosteneckých kategorií závodila v Nové Včelnici. Od roku 2004 žije manželský pár v americkém Portlandu.
„V České republice jsme už necelý týden, takže nějaký čas na aklimatizaci jsme měli," říkala před závodem Eva Vailová. „Trať jsem si prohlédla a myslím, že bych ji mohla dát zhruba za osmatřicet minut," cítila se těsně před startem odchovankyně Nové Včelnice.
Vailová odhadla svoje schopnosti velice přesně. Do cíle doběhla v čase 37 minut a 55 sekund a mezi ženami skončila druhá, v těsném závěsu za nejrychlejší Peckovou.
Květa Pecková, která vyhrála závod Run Tour již podeváté, byla v cíli o pouhých třiapadesát vteřin dříve. „Vítězství mě pochopitelně těší, ale závod jsem si moc neužila, protože nejsem zrovna ve formě. Trénuji ale poctivě, takže věřím, že se to brzy zlepší," řekla po závodě Květa Pecková, která v Českých Budějovicích uspěla stejně jako při svém  předloňském startu.
Závod na pět kilometrů ovládli Michal Háša a Hana Randáková. Na nejkratších tratích uspěli Martin Nepraš a Jan Šprincl.
„Z letošního ročníku mám velmi dobrý pocit. Za ty tři roky, co akci pořádáme, jsme nasbírali zkušenosti. Vždycky je ale co zlepšovat, a proto neustále komunikujeme se závodníky, abychom pro ně mohli vytvářet stále lepší a lepší podmínky," zhodnotil první závod letošního Run Tour za pořadatele seriálu Richard Valoušek.