Název avizuje cyklistický závod, který bude jedním z vrcholů letní cyklistické sezony na českých silnicích.

Přiblížíme vám názory odborníků, představitelů měst, kterými se pojede.

Dnes je tady 1. díl, ve kterém se dozvíte, co řeší ředitel závodu měsíc před první etapou. „V tuto chvíli řešíme přihlášky týmů, povolování tras, zajišťování tratí, pořadatelskou službu,“ vyprávěl Jan Hájek v rozhovoru pro čtenáře Deníku. I on se těší, až závodníci poprvé šlápnou do pedálů. Právě Hájek má na starosti největší porci organizační práce.

Jakou trasu se svým pořadatelským týmem pro letošek vymyslel? Královská etapa nebude končit na Churáňově jako v minulých letech. „Šumava z trasy letos vypadla,“ přikyvuje Hájek. „Podle mě rozhodnou Novohradské hory,“ předpovídá okem zkušeného cyklistického odborníka.
Na jihočeských silnicích nebude o kopce nouze. „Budou-li cyklisté závodit a vezmou „novohradskou“ etapu aktivně, mohlo by to být místo, které o celém závodě rozhodne.“

5 etap, 606 kilometrů 

Ilustrační fotoZdroj: Archiv Deníku

30. 8. 1. etapa: prolog v J. Hradci
(zaváděcí časovka týmů na 2,5 km v centru města)
31. 8. 2. etapa:
Č. Budějovice – Tábor
1. 9. 3. etapa:
Č. Velenice – N. Bystřice
2. 9. 4. etapa:
Třeboň – Kaplice
3. 9. 5. etapa:
Dačice – J. Hradec

Startovní listina se začala plnit už v úvodu léta a hned se na ní objevila velmi zajímavá jména týmů. Do prologu nastoupí cyklisté z Itálie, Belgie, Slovinska, Rakouska, Dánska, Kazachstánu, Nizozemska, Slovenska, Polska a samozřejmě také z České republiky. Z národních týmů potvrdily pořadatelům účast reprezentace Švýcarska a také Slovenska.

„Máme potvrzen start týmu Lotto Soudal, pojede italský tým Friuli, zaregistrovala se kazašská Astana, dorazí s mladými cyklisty, z toho máme obrovskou radost,“ připomíná Jan Hájek.

Etapový závod Okolo jižních Čech se bude konat od 30. srpna do 3. září. „Letos je součástí UCI Europe Tour.“

Silniční cyklistika je lákavou podívanou pro diváky. Pořadatelé myslí i na jejich komfort ve startovních a cílových prostorech. „Na startu i v cíli bude probíhat vždy dvě hodiny před začátkem a před koncem etapy kulturní program.“

Centrem závodu, kde se pojede prolog a bude tam končit i poslední etapa, je Jindřichův Hradec. „Tento závod je nedílnou součástí kalendáře akcí ve městě a to, že byl Jindřichův Hradec zvolen centrem závodu, byl ze strany pořadatelů prozíravý počinek,“ popisuje, jak cyklistickou akci vnímá starosta města Jindřichův Hradec Stanislav Mrvka.