Právě dnes vrcholí letní seriál Deníku. Na otázky odpovídal dlouholetý trenér dráhové cyklistice v Dukle Praha Pavel Vršecký.

Je dráhová cyklistika pro vás velikou láskou?
Můj vztah k cyklistice je naprosto rovnoměrně rozložen na všechny rychlostní discipliny v cyklistice.

Ilustrační fotoZdroj: Archiv Deníku

Závodil jste na silnici, na dráze a v cyklokrosu. Jak dlouho už trénujete?
Trenérskou činnost dělám od roku 1965. Věnuju se kategoriím mládež, muži, ženy. A disciplíny? Silnice, dráha, cyklokros. Od roku 2002 se zajímám o horská kola. Všechny disciplíny se vzájemně prolínají a doplňují. Především to platí v mládežnických kategoriích.

Vyrážíte stále na kolo?
Na silničním kole posledních osm let vyjíždím pouze prvního. ledna na Novoroční vyjížďku v Praze. To je devadesát kilometrů. Denně ráno jezdím na trenažéru.

5 etap, 606 kilometrů. Dnes: – 1. etapa: prolog v J. Hradci
(zaváděcí časovka týmů na 2,5 km v centru města)
31. 8. – 2. etapa:
Č. Budějovice – Tábor
1. 9. – 3. etapa:
Č. Velenice – N. Bystřice
2. 9. – 4. etapa:
Třeboň – Kaplice
3. 9. – 5. etapa:
Dačice – J. Hradec

Jihočeský kraj je dějištěm závodu Okolo jižních Čech. jezdí se memoriál J. Hudínka. Vnímáte, že je to významný etapová závod?
Měl jsem čest Hudínka trénovat v Dukle Praha. A samotný závod? Je to kvalitní etapák. Výborně organizovaný v krásné krajině, ve výborných profilech. Je stále více vyhledáván zahraničními týmy. Což je výborné pro českou cyklistiku.

Objevil jste v programu jednotlivých etap místo, které rozhodne o celkovém vítězi?
Předpokladám, že pro vývoj tohoto závodu tuto roli splňují Novohradské hory. Všechny etapy mají svá cyklistická specifika a mohou významně ovlivnit vývoj celého závodu.

Jak byste charakterizoval největší český etapový závod?
Je jako stvořený pro aktivní cyklistiku. Dává mladým závodníkům velký prostor pro seberealizaci a úspěšný vstup do velké cyklistiky. Moje veliké uznání, obdiv a poděkování patří řediteli závodu Janu Hájkovi. Je ohromný cyklistický nadšenec. Obětavou a nadšenou prací vytvořil opravdu výborný cyklistický – etapový závod.