Mistrovství Evropy orientačních běžců v dorosteneckých kategoriích se odehrálo na Jindřichohradecku. Pořadatelé zvolili kombinaci závodů v Třeboni a v Jindřichově Hradci, využili ale i nádherné scenérie České Kanady. Právě závod na klasické trati, v královské disciplíně orientačních běžců, se odehrával v hustých lesích. „Nejzáludnější jsou hustníky,“ přikyvoval Tomáš Navrátil, jehož pořadatelé ME 2011 pověřili stavbou tratí. „Hustníkaté pasáže opravdu nejsou jednoduché, v hustém lese se klidně můžete ztratit i na pár minut. Tam můžete klidně prohrát celý závod. Je třeba hodně rychle běžet, protože les je opravdu rychlý,“ hodnotil při pohledu na závodníky z 31 zemí Evropy.
Organizátoři se rozhodli, že úvod ME situují přímo do centra Třeboně. U Světa evropský šampionát začínal. „Závod to byl velmi pěkný, výborně připravený,“ pochválila organizační tým Darina Polonyiová, zkušená dáma, která na český jih dorazila až ze žilinské univerzity. „V Třeboni bylo hodně diváků, já sledovala hlavně mého svěřence a vnuka Martina Klaboucha,“ poznamenala na adresu orientačního běžce, kterému se trenérsky věnuje už několik let.
Podle tiskového mluvčího ME se závod v centru Třeboně povedl a setkal se s kladnými ohlasy závodníků a fanoušků. „Boj o medaile v centru města měl skvělou atmosféru,“ konstatoval Jan Exner. „Závodilo se v městské zástavbě a v městském parku, bohužel, Česká republika nezískala medaili.“ Nejlepší v Třeboni byl v českých barvách v kategorii osmnáctiletých Adam Chloupek, který obsadil nepopulární čtvrtou pozici.
Medailové chvíle českých orientačních běžců přišly až v dalším průběhu šampionátu.
Délka tratí se pohybovala v rozmezí pěti až deseti kilometrů. „Klasická trať začínala krátkými postupy v severní části mapy, pomocí několika dlouhých postupů se závodníci přesunuli až do centra,“ popisoval Jan Exner pohyb běžců směrem k diváckému úseku. „Pak všichni museli zvládnout závěrečnou technickou pasáž.“
Hned na první kontrole měly konkrétně závodnice s orientací v hustém lese značné problémy. „Určitě bylo prostředí České Kanady správnou volbou pro konání šampionátu, je tady spousta pěkných terénů,“ hodnotil ředitel ME David Aleš. „Podařilo se nám ve spolupráci s SOS Jindřichův Hradec vytvořit velmi dobré zázemí.“
Pořadatelům se zúročila roční přípravná práce. „Celý šampionát se chystá už víc než rok dopředu,“ upřesnil Jan Exner. „Shánějí se různá povolení, zajišťují se pozemky, parkovací místa, půl roku před zahájením mistrovství Evropy se intenzivně pracuje na mapách, na jednotlivých tratích. „Po prvním dnu byla česká reprezentace v pořadí národů těsně na druhém místě, tak by to asi mělo být, ale těšíme se na cenný kov,“ přivolával zisk medaile ředitel ME 2011 David Aleš.
Jeho výzvy byly vyslyšeny.
Jako první se k zisku medaile ze závodu mistrovství Evropy v kategorii šestnáctiletých přiblížila Anna Štičková z Liberce. Soustředila se v průběhu celého závodu, do závěrečného finiše vložila všechny síly. Sympatická dáma se nakonec radovala ze zisku evropského bronzu. „Jsem spokojená, bylo to hodně těžké, nejvíc mi daly zabrat kontroly v maličkatých hustnících,“ oddechovala zhluboka. „Na dohledávku kontrol to nebyl vůbec jednoduchý závod, “ konstatovala. Po průběhu cílem několik minut figurovala v čele ME.
„Pár chyb jsem udělala, nemám ráda tratě v hustnících,“ konstatoval k dalšímu dramatickému vývoji závodu. Bronzová medaile liberecké orientační běžkyni slušela. V královském závodě se nakonec z prvního místa radovala další ambiciozní česká závodnice Klára Bořánková.
V kategorii chlapců reprezentoval pořadatelský oddíl Marek Minář, nejlepšímu z českých orientačních běžců v konečném pořadí patřilo šesté místo. „V některých pasážích se dalo běžet hodně rychle, některé ale byly opravdu hodně těžké, tam se zase muselo hodně zpomalit. Rozhodovalo, kdo dokáže udržet tempo a kdo zpomaluje na dohledávkách kontrol.“
Česká reprezentace medailově bodovala i o den později v závodě štafet. Chlapci vyhráli v kategorii osmnáctiletých a bronz brali jejich o dva roky mladší kolegové, v dívkách se v obou kategoriích radovaly právě české závodnice.
Reprezentace ČR na vydařeném mistrovství Evropy 2011 dorostenců na Jindřichohradecku potvrdila, že v orientačním běhu patří k nejlepším na starém kontinentu.