Také do programu mládežnického šampionátu nemilosrdně zasáhla vládní opatření v boji s koronavirem, a to hned dvakrát. Po pátém dějství mistrovských klání byl vyhlášen zákaz jednorázových akcí s účastí nad 100 lidí. S tím si organizátoři poradili. Turnaj konaný v hotelu Dlouhé Stráně uzpůsobili tak, aby bylo v hrací místnosti maximálně 99 hráčů, a dívčí kategorii D16 přemístili do jiného prostoru. Ve čtyřech chlapeckých kategoriích setrvalo na hráčském seznamu vždy nejlepších čtyřiadvacet šachistů. Nová situace nastala po odehrání sedmi kol, kdy vešel v platnost vládní zákaz akcí s účastí nad 30 lidí. Tím mistrovský turnaj skončil, což okomentoval i trenér Šachklubu Tábor Jaroslav Odehnal. „Je jasné, že toto rozhodnutí výsledky ovlivnilo, ale podmínky měli všichni hráči stejné,“ poznamenal.

Podstatně příjemnější bylo povídání o mistrném účinkování jeho svěřence na tradičním republikovém vrcholu. David Hák prošel turnajem ve velkém stylu, ze sedmi partií vytěžil 6,5 bodu a zvítězil před Richardem Stalmachem z Beskydské šachové školy (6 bodů) a Ondřejem Winterem z pardubického ŠK Polabiny (5).

„David odehrál turnaj famózně, což jsem slyšel i od jiných trenérů,“ pochvaluje si Jaroslav Odehnal. „Jen jednou se během něj dostal pod časový tlak, který však ustál. Své soupeře jinak přehrával, a také v partii s největším rivalem Richardem Stalmachem měl lepší pozici, kterou ovšem nedovedl k výhře. V tu chvíli měl Richard lepší pomocné hodnocení, ale v sedmém kole nevyužil zajímavé příznivé pozice, a to ho odsunulo za Davida,“ popsal koncovku předčasně zapečetěného turnaje první muž Šachklubu Tábor.

Talentovaný šachista si svým triumfem vysloužil možnost startu na zářijovém mistrovství světa v Rumunsku nebo na listopadovém evropském šampionátu v Turecku. „Záleží na tom, pro jaký turnaj se David rozhodne. Každopádně začneme řešit podporu jeho účasti na jednom z nich,“ uzavřel Jaroslav Odehnal.