Po letní přestávce se zítra opět začne bojovat o interligové body. Házenkářky Sokola Písek přivítají v premiéře ve své hale od 15 hodin nováčka soutěže HC Plzeň.

Písečanky vloni neodehrály špatnou sezonu. Sehrály řadu skvělých soubojů s favorizovanými týmy a po konci základní části byli činovníci klubu spokojeni i s bodovým kontem. V určitých fázích se dokonce zdálo, že by Sokolky mohly bojovat i o účast ve skupině hrající o medaile.
Jenomže interliga byla v minulém ročníku nesmírně vyrovnaná. Body sbírali rovněž soupeři píseckých házenkářek a situace se nakonec vyvinula tak, že Písek skončil paradoxně poslední a měl sestoupit o soutěž níž. Tento neúspěch stál místo trenéra Jana Slavíka, který na svou funkci rezignoval.
Díky reorganizaci elitní soutěže se však Písek v interlize udržel a zítra tedy Sokolky vyběhnou na palubovku k interligovém utkání znovu. Tým v létě převzal jako hlavní kouč Ondřej Václavek a 25. června zahájil se svými novými svěřenkyněmi přípravu na novou interligovou sezonu.
S průběhem přípravy byl trenér spokojen a vzhledem k možnostem klubu ji označil za velice kvalitní. „Trénovali jsme dvakrát denně a za velice pozitivní považuji skutečnost, že počet hráček na trénincích se v průběhu přípravy postupně zvětšoval. Chodilo jich i přes dvacet. To je v amatérských podmínkách velmi slušné a je vidět, že tréninky holky bavily," pochvaluje si trenér Václavek.
V první fázi přípravy sehrály Písečanky také dva přátelské zápasy. Účastníku švédské ligy Kristianstadu podlehly 18:36 a německému Marienbergu 14:31. „Jednalo se o velice kvalitní soupeře, také je ale třeba zdůraznit, že jsme v tu dobu nebyli rozehraní. Byli jsme ve fázi hrubé fyzické přípravy a v těch zápasech jsme chtěli prodat to, co jsme nabrali v tréninku po kondiční stránce. Se soupeři jsme dokázali fyzicky držet krok a z toho pohledu zápasy účel splnily," hodnotí úvodní přípravné zápasy Václavek. Podstatně víc naznačil minulý víkend, kdy se Písek v rámci generálky na interligu zúčastnil turnaje ve Francii.
Házenkářky odehrály pět zápasů z nichž čtyři vyhrály a na turnaji skončily druhé za vítězným Kappelwindeckem, jediným přemožitelem Jihočešek. „Hráli jsme tak, jak si představuji, že bychom měli hrát i v úvodu sezony. Pevně věřím, že že jsme se vydali na správnou cestu, to se ale ukáže až v prvních ligových zápasech," je spokojen kouč s vystoupením týmu ve Francii.
Pro nový ročník interligy doznal kádr několika změn. Především odešla nejlepší písecká hráčka posledních sezon a reprezentantka Veronika Malá. Talentovaná hráčka bude rozvíjet svojí slibně nastartovanou kariéru v týmu Slavie Praha. „Do Slavie odcházím za novou výzvou. Písek se mi neopouští lehce. Kdo se chce ale zlepšit, musí něco změnit," vysvětlila Malá své rozhodnutí Deníku.
Kariéru ukončila Kateřina Vrabcová. Odchází i brankářka Šíbrová a otazník visí také nad kolegyní mezi třemi tyčemi Eliškou Brožovou. Hrát zřejmě nebude ani Palasová, která se má vrátit do Slavie.
Opačným směrem na jih Čech míří Andrea Königová, Karolina Růžičková a Lucie Líbalová. Z dorostu přichází gólmanka Adéla Kotalíková a spojky Magdalena Svobodová a Sára Kovářová. „Góly Veroniky Malé budou jistě chybět, za nejcitelnější ztrátu však považuji odchod Vrabcové. Její zkušenosti budou chybět. Na druhou stranu Königová ze Slavie by mohla být slušnou náhradou. Na šanci dlouho čekala například Boorová a další mladé hráčky. Teď budou mít možnost se ukázat. Na turnaji ve Francii ukázaly, že na to mají," dívá se na změny v týmu Ondřej Václavek.