Po loňské spíše zábavné formě i letos přivezl ředitel a otec tohoto projektu Jan Kuchař ml. na dvacítku nových kompletních windsurfů nové třídy Windsurfer, takže na všechny zájemce o to, aby si mohli pohárově zazávodit, se dostalo, navíc mnoho windsurferů již tyto plováky má. „Tato třída navazuje na kdysi velice populární a na začátku sedmdesátých let jedinou třídu Ten Cate. Tyto plováky jsou vyráběny v Thajsku a do Evropy je dovážejí především Italové,“ tlumočil jachtařský expert Deníku Petr Vitoň vysvětlení ředitele závodu Jana Kuchaře, jenž sám na prkně závodí a ke svému sportu přivedl i svého syna (ostatně jako kdysi jeho otec, sólový tanečník Laterny Magiky s zarytý windsurfer, dovedl na ježdění na prkně i jeho).

Letošní pohárové měření sil bylo určeno pro dvě třídy – windsurfer a foilovací olympijské plováky. Po tři závodní dny měli závodníci všeho dostatek, jen větru se jim nedostávalo. A tak jezdili pouze vyznavači třídy Windsurfer, kteří si hned na úvod pohárového závodu zajeli dálkový long-distanc závod z Černé k Tajvanu a otáčeli se pod Radslaví. „Tam se nám vítr úplně otočil a my jeli stoupačku do cíle. Do té doby jsem jel v pohodě na čele a potom jsem do cíle již bojoval o prvenství," usmíval se olympionik Karel Lavický z YC DIM Bezdrev.

Stejně na tom byl i náš vůbec první windsurferský olympionik a vítěz havajského Aloha Cupu Dan Motz: „Ale byl to nádherný a dramatický závod,“ pochvaloval si budějovický surfer, jenž měl smůl v okruhových rozjížďkách, když z jedné byl diskvalifikován a druhou předčasně odstartoval a opět byl bez bodů…

Výborně si vedla další „Budejčačka" Eva Řehoušková, která v dálkovém závodě zajela mezi dvaatřiceti borci vynikající sedmé místo a mezi ženami obsadila druhou příčku - škola Karla Lavického zřejmě nese své stopy… Uspěl i nejstarší účastník Láďa Švec z Č. Budějovic, který v konečném účtování bral dvacáté místo.

I když na Lipně tentokrát příliš nefoukalo, podařilo se rozhodcovskému týmu Václava Brabce uskutečnit tři rozjížďky a naplnit tak pohárové regule. Punc mezinárodního měření sil dodaly závodům starty německých, francouzských a italských windsurferů. V této konkurenci na Lipně vyhrál Karel Lavický, pro něhož to byla jedna z posledních příprav na mistrovství Evropy a následné mistrovství světa (to již na nové olympijské foilové třídě).

Pohárový závod třída Windsurfer by se na Lipno do Černé v Pošumaví měla vrátit opět za rok.

Výsledky (32 úč.): 1. Lavický (YC DIM Bezdrev), 2. Střepek (Rapid Brno), 3. Špidlen (bez oddílové příslušnosti), … 13. Mahor (YC Jestřábí),18. Motz, 20.Švec. Ženy: 1. Štěpánková (Delfín Jablonec), 2. Řehoušková (Č. Budějovice), 3. Šmídová (YC Neratovice).