Český pohár v silniční cyklistice napsal o víkendu svoji předposlední kapitolu. Žádné velké překvapení se na jihu Čech nekonalo.
V Blatné znovu ovládli čelo závodu jezdci Whirlpool-Author a podobně jako ve většině předchozích závodů si rozdělili vavříny mezi sebe.
Zástupce v současnosti nejúspěšnější české stáje chyběl na stupních vítězů pouze na kvalitně obsazeném červnovém závodě v Popelíně.
V Blatné vyhrál Pawel Cieslik před Jiřím Polnickým. Třetí místo obsadil Tomáš Koudela z Tufo Prostějov. Polnický si navíc upevnil vedoucí postavení v průběžném pořadí seriálu a v posledním závodě, který se pojede 19. září v Rokycanech, ho již z první příčky nikdo nesesadí.
Aktuálně druhý Bucháček nyní na Polnického ztrácí šedesát sedm bodů. Na třetí místo celkového pořadí Českého poháru se vyhoupl vítěz z Blatné Pawel Cieslik a měl z toho velkou radost. „Měl jsem motivaci porazit Martina Hunala a dostat se před něho v celkovém pořadí. On byl třetí a já čtvrtý, teď jsme si to prohodili," smál se těsně po vyhlášení na blatenském náměstí šťastný Cieslik, pro kterého to byl vůbec první pohárový triumf.
„Nastoupil jsem v posledním okruhu. Dojel mě ještě Jirka Polnický s Koudelou, ale výhru už jsem si nenechal vzít," popsal vysmátý Polák rozhodující okamžiky závodu v Blatné.
Neméně spokojený byl i jeho kamarád z týmu Jiří Polnický. V Blatné byl stříbrný a dobře ví, že na západě Čech už může jet v klidu.
„Role v týmu jsme nijak rozdělené neměli. Já jsem měl na jaře dobrou formu a vytvořil si dostatečný bodový náskok. Kolegové z týmu na mě jezdit nemuseli, vydobytou pozici jsem si ohlídal sám," prozradil Polnický.
Nyní již s napětím očekává, jak se vyvine situace v národním týmu a zda se vypraví za oceán na mistrovství světa. „Podle nominačních kritérií by měl mít vítěz Českého poháru účast na mistrovství světa jistou, takže existuje šance, že do USA odjedu. Bude ale záležet také na tom, jak se budou cítit kluci jako Kreuziger nebo König, kteří mají účast na šampionátu jistou," věří ve svou nominaci Jiří Polnický.
Jisté však je, že Polnického ani nikoho z týmu Whirlpool Author neuvidí jihočeští příznivci cyklistiky na závodě Okolo jižních Čech, který začíná přesně za týden. „Závodu v jižních Čechách se letos nezúčastním, protože v tom termínu pojedeme závod Okolo Bulharska. Potřebuji sbírat body do žebříčku UCI," potvrzuje nejlepší muž Českého poháru svoji neúčast v prestižním závodě.