Aféra, která se v prvních dnech roku 2022 rozpoutala okolo srbského tenisty Novaka Djokoviče, nabízí desítky názorů, stovky interpretací. Po příletu do Austrálie úřady zakázaly srbské hvězdě vstup do země. Srbský tenista údajně nepředložil dostatečné důkazy pro udělení výjimky z očkování proti covidu-19.

Srb dokonce uvízl na letišti. Předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk SýkoraPředseda Českého paralympijského výboru Zbyněk SýkoraZdroj: Deník/ Kamil Jáša

Svůj pohled Deníku sdělil také předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora: "Je každého rozhodnutí, zda se nechá očkovat, či nikoli."

Zbyněk Sýkora ke svému přesvědčení doplňuje také pohled domácích Australanů, pro který má pochopení: "Na druhou stranu Austrálie má jasně daná pravidla pro vstup do země a ta je tedy potřeba dodržet."

Šéf Českého paralympijského výboru hodnotí nepříjemnou situaci bez emocí: "Pokud se Djokovič snažil cestovat s typem víza, které neumožňuje zdravotní výjimku, je pochybení na jeho straně, případně na straně jeho týmu. Djokovič má plné právo nebýt očkován, ale bohužel cestuje do země, která si protrpěla jeden z nejtvrdších lockdownů," myslí si Zbyněk Sýkora a ještě dodává: "Je jasné, že pro Australany toto téma bude značně pobuřující."