Organizační výbor již dlouho dopředu chystá na šampionát vše potřebné. „Máme pořád na čem pracovat,“ usměje se šéf organizačního výboru a předseda SK Pedagog Přemysl Horák.

Zorganizovat sportovní akci takového formátu není nic jednoduchého. „Jsem rád, že mám kolem sebe lidi, kteří mají s pořádáním podobných akcí zkušenosti. Sám bych to člověk nezvládl, to musím přiznat,“ oceňuje pomoc svých spolupracovníků.

Na mysli má především předsedu Jihočeského hokejbalového svazu Ondřeje Průšu. „Je velká škoda, že právě z Jihočeského kraje je nás tak málo. Ale jsem moc rád, že Martin Komárek přišel s parťáky, kteří mají zkušenosti. Jirka Cícha nebo Anička Kuželová, to jsou lidé na správných místech. Bez nich bychom byli pouze u financování, ale organizace turnaje obnáší mnohem více. Mají v sobě elán, což se cení,“ chválí Přemysl Horák.

Základní organizační věci jsou pro mistrovství světa připraveny. „Jsme ve fázi, kdy máme připraveno vše, co se týká organizace, generálních a hlavních partnerů. Především je pak zajištěna spolupráce s magistrátem města České Budějovice a Jihočeským krajem. To je pro nás Jihočechy velmi důležité,“ zdůrazní.

Organizační výbor se každý měsíc pravidelně schází a řeší vše potřebné. „Ale neznamená to, že řešíme tyto věci jednou měsíčně,“ usměje se Horák. „K řešení je toho spousta. Ubytování, stravování, doprava a řada dalších provozních záležitostí.“

Právě ubytování je asi nejpalčivějším problémem. „To je problém vždy a všude,“ přikývne předseda jednoho z největších sportovních klubů v kraji. „Budějovice nejsou až tak velké město a mají málo ubytovacích kapacit. Určitě si s tím však poradíme. Jsme parta lidí, která chce ukázat, že i tak velký šampionát se dá uspořádat kdekoliv.“

V průběhu mistrovství bude třeba poměrně značné množství pořadatelů. „To je trošku kámen úrazu,“ připustí zkušený funkcionář. „Jsem rád, že Martin Komárek dokázal dát dohromady lidi, kteří mají zkušenosti právě s těmito akcemi. Pro náš klub to bude velký přínos. Připraven bude bohatý doprovodný program, což bude ideální náborová činnost pro náš Sportovní klub Pedagog,“ je si vědom.

Doprovodný program bude nachystán pro malé i velké. „Budějovice jsou městem sportu a věřím, že program, který připravíme, bude pro všechny zajímavý. Hokejbal vznikl právě tady, místo konání světového šampionátu je tak více než symbolické,“ chválí si Horák.

Aktuálně je přihlášeno čtrnáct družstev mužů a sedm týmů žen. „Ale ještě se nejedná o konečný stav. Výsledné počty účastníků budou zřejmě o něco málo větší,“ upřesňuje šéf organizačního výboru.

Poslední velkou mezinárodní hokejbalovou akcí na jihu Čech bylo juniorské mistrovství světa v Písku a Strakonicích v roce 2012. „Z něj jsme načerpali řadu zkušeností. Byl jsem i na mistrovství světa mužů v Pardubicích. To pro mě osobně byl další krůček, kdy jsem si řekl, proč nemůžeme u nás v Českých Budějovicích udělat také mistrovství světa a dát tím vzpomenout na zakladatele našeho sportu,“ popisuje předseda Pedagogu, kde vznikala první myšlenka na uspořádání tak významného turnaje právě v jihočeské metropoli.

Stejně jako v Pardubicích bude na zápasy pozvány místní základní a mateřské školy, pro které bude uspořádán i doprovodný program. „Ten bude plánovaný tak, aby byl přínosem pro celý hokejbal. Jsem předseda jednoho z největších sportovních klubů v kraji a vím, že hokejbal není ten sport, který by měl největší návštěvnost. Ale jsme město sportu a pořád věřím, že budeme otevření všem,“ přeje si.