„Nekončíme, pokračujeme dál," sdělil důležitou informaci ředitel 12. ročníku, a také všech předchozích, Krumlovského vodáckého maratonu Lukáš Novosad. Potěšil tak všechny příznivce kanoistiky. Populární vodácký maraton bude mít i třináctý ročník.
V rámci dvanáctého ročníku Krumlovského vodáckého maratonu padl hned na začátku jeden rekord. A to teplotní.
„Já bych chtěla ještě sluníčko," usmívala v mírné mlze hodinu před startem Anna Adamová/ Kožíšková, která se na řeku vydala se svým dvojčetem. „Byli jsme v Americe na dovolené, určitě jsme se na Krumlovský maraton speciálně nepřipravovali, každý rok se moc těším, že na startu a hlavně v cíli uvidím spoustu kamarádů," přesně vystihla motto závodu.
Podzimní počasí ještě nikdy v historii neukázalo na konci sezony vodákům tak příznivou tvář jako tentokrát. Nakonec se i Aničce Kožíškové přání vyplnilo, slunce zalitá řeka přímo vybízela k pádlování. „Teče dost vody, je nádherně, vítr nefouká, jsou ideální podmínky," souhlasně přikyvoval Lukáš Novosad.
V maratonu na Vltavě se závodí napříč všemi dostupnými vodáckými kategoriemi. „To je také důvod, proč sem vodáci z celé republiky přijíždějí," vysvětloval zástupce Českého svazu kanoistiky Luděk Roleček. „Organizátoři se mohou pochlubit výbornou účastí, celkem dorazili maratonci dvaadvaceti států, to je pro závod opravdu nádherná vizitka."
Krumlovský vodácký maratón v kanoistickém mezinárodním kalendáři je závodem, na který přijíždějí sportovci z blízkého i vzdáleného okolí. Tentokrát se zúčastnilo dokonce tisíc vodáků z dvaadvaceti zemí tří kontinentů.
Každý volil před závodem v přípravě jinou strategii. „Já si dávám před startem vždycky říze," culila se Barbora Melicharová z Kolína. „Není řízek, nejsou výkony."
Každý si našel sám pro sebe osobní motivaci, proč vyrazil do peřejí. „Já si chci hlavně zasportovat, zvládnou trať co nejlépe," vyprávěl Jan Příhoda z Berouna.
Zvládnout 36 kilometrů vyžaduje odvahu a odhodlání. Vodáci si pochvalovali nejen počasí, ale prostředí, ve kterém se maratón jezdí. „Jsem tady popáté, Vltava je krásná řeka, ani jsem letos nevěděla, jestli pojedu, nakonec jsem se rozhodla pro start, moc se mi tu líbí," uvedla Majka Bandžáková z Bratislavy. Tradičně reprezentuje Slovensko na K1. „Letos jsme ale poprvé vyrazili na C2." Trať z Vyššího Brodu do Českého Krumlova provází 9 jezů a jeden přeběh.
Nejdál ze všech to na start měl pár, který dorazil až z Jihoafrické republiky
James Godden a Chris Curie. „James Godden po průjezdu cílem v atraktivní části města jenom zářil. „Rádi vyrážíme na místa, která ještě neznáme. Proto jsme se vypravili také na Krumlovský vodácký maraton. Slyšeli jsme o tomto závodě hodně zajímavých věcí. Řeka je tu nádherná a konkurence byla velice kvalitní," uvedl i za svého parťáka sympatický vodák.
Působivý byl už start. Letos pořadatelé nachystali hned na úvod jednu změnu. ůNestřílelo se dělem, ale zazněla siréna," popisoval Tomáš Palouda z SK Vltava Český Krumlov. „Hromadný start je atraktivní pro vodáky, diváci zafandí," hodnotil ředitel závodu Lukáš Novosad.
Všichni, kteří se maratonského závodu zúčastnili, spěchali k cíli, co jim síly stačily.
Je jedno, zda byli v posádce pramice nebo raftu, nebo pádlovali na kakaju, kánoi.
Nebo třeba dokonce na paddleboardu. Velice brzy po startu se do vedení dostal favorizovaný pár Tomáš Slovák Karel Slepica „Od první metrů jsme ale ve vedení nebyli, start se nám moc nepovedl," říkal jinak velice spokojený Tomáš Slovák z SK UP Olomouc. Na přeběhu už měli oba borci z Olomouce výrazný náskok. Dostali se do vedení, v klidu polykali náročné kilometry. „To už jsme si jeli svůj závod, čekali jsme od soupeřů větší tlak," připustili v cíli.
Dvanáctý ročník Krumlovského vodáckého maratonu vyhráli favorité. Trasu zvládli v čase pod dvě hodiny.
Rekord ale nepadl. „Ptal jsem se Tomáše, jak jsme na tom, jestli atakujeme rekordní čas, bylo to těsně, proto jsme za to ještě pořádně vzali," vyprávěl Karel Slepica.
„Pro nás to byl v kategorii K2 fantastický závod. Během prvních desítek metrů jsme se dostali do vedení, prakticky až do cíle jsme s nikým neměli kontakt," hodnotili vítězové