Volejbalisté, kteří z mistrovského Jihostroje prakticky okamžitě odcestovali na soustředění reprezentace, prožívají velmi perné léto. Platí to i o blokaři Radku Machovi.  Dlouhán (206 cm) si každé reprezentační příležitosti váží, jak ale sám říká, letos už se moc těší na zaslouženou dovolenou:

Ve Vídni se losovaly základní skupiny Ligy mistrů. Jihostroj dostal ocenění pro nejlepšího organizátora z loňského roku, co tomu říkáte?

Musím říct, že jsem byl velmi mile překvapený. Že dostaneme cenu, to bych vůbec nečekal, to by mě vůbec nenapadalo, je vidět, že klub pracuje dobře.

Jihostroj se střetne s Innsbruckem, Belchatowem a Antverpami, třeba konkrétně s rakouským týmem jste se v minulosti potkávali, že?

Je to už ale pár let. Jezdili jsme na turnaj do Příbrami, kde se setkávaly rakouské a   německé kluby. Tam jsme s Innsbruckem hrávali.

Je protivník z Rakouska  pro Jihostroj soupeřem k překonání?

Doufám, že je. Beru teď v potaz  výsledky a výkony, které jsme předváděli na mezinárodním poli za národní tým. Určitě máme velký potenciál, který, alespoň v to věřím,  během Ligy mistrů dokážeme uplatnit.

Když už si povídáme o Innsbrucku, bude to hodně atraktivní soupeř pro diváky,  v týmu je i výrazná česká stopa?

Je tam blokař Rak a nově tam přichází Marek Beer.

To je shodou okolností další odchovanec Jihostroje, tím spíš bude zápas atraktivní…
…slyšel jsem Máru Beera, jak před říkal, že hlavně nechce do Budějovic. Prý by se chtěl podívat někam jinam. A pic. Hned pojede domů.

Co Antverpy?
O těch zatím nevím vůbec nic, teprve uvidíme, jaké seženeme informace. V Lize mistrů ale není ani jeden tým, o kterém by se dalo říct, že je třeba trochu slabší.

A Belchatow?
To je ve světě volejbalu zvučné jméno. Je to polská špička, to mluví samo za sebe. Belchatow je v Evropě jedním z top týmů.

Povídáme si v polovině týdne, jaký je program reprezentačního družstva?

Dneska se znovu sejdeme a dvanáctka odletí do Rotterdamu na zápasy Světové ligy.

Fanoušci vám drží palce, mluví se v národním týmu o postupu ze skupiny?
Stále je postup možný, i když jsou na něj hned tři adepti. Díval jsem se na postupové možnosti, pro nás je teď postupový klíč naprosto jasný. Musíme v Nizozemsku vyhrát dvakrát za tři body. Jinak nemáme šanci,  abychom ze skupiny postoupili dál.

To není jednoduchý úkol…
Vždy se to dá dokázat. Pokud bychom navázali  na výkon z prvních setů v Chomutově,  bylo by to perfektní. Kriško je ale zraněný, v týmu jsou nějaké obměny, uvidíme, jak se manšaft poskládá.

Stačíte si v létě od volejbalu také na chvíli odpočinout?
Po návratu z Rotterdamu odletím s rodinou na dovolenou k moři. Tělo si odpočine, budou to v létě jediné tři týdny volna.