Finálová série volejbalové Uniqa extraligy mezi Jihostrojem České Budějovice a Ostravou slibuje velice zajímavý a dramatický průběh. První dvě utkání na jihu Čech nabídla skvělou sportovní podívanou a diváci si v českobudějovické Sportovní hale přišli na své.

Mezi nimi nechyběl ani Radek Motys, smečař, který ještě v minulé sezoně patřil k základním stavebním kamenům Jihostroje. Není tajemstvím ani skutečnost, že zanedlouho třicetiletý volejbalista, si krátce zahrál i v dresu Ostravy.
Po prvním vítězném zápase s Ostravou se Radek Motys podělil o své dojmy. „Jihostroj byl možná trochu nervóznější, ale zvládl to a příští zápas bude mít podle mě jednoznačnější průběh," věřil domácím volejbalistům před druhým utkáním Motys.
Jeho předpověď však nevyšla, Jihočeši prohráli 1:3 a série se za stavu 1:1 přesunula na sever Moravy. Tam se včera v pozdních večerních hodinách odehrál třetí vzájemný duel.

Jak se vám líbil první finálový zápas s Ostravou?
Určitě to byl pro diváky zajímavý zápas. Jihostroj si to trochu zkomplikoval sám, protože vedl dva nula na sety.  Trenér klukům jistě vysvětlí, kde se ta komplikace vyskytla. Jinak to vypadalo na jasný průběh. Pak ale domácí hráči poněkud přestali hrát, snad pod dojmem, že výhra ve třetím setu přijde sama. Nakonec to ale dotáhli do vítězného konce, ujali se vedení v sérii a to se počítá.

Vy jste působil úspěšně také v dresu Ostravy. Máte jasno v tom, komu fandíte?
Určitě fandím Jihostroji. Vždyť jsem tady strávil osm let, což je převážná část mé volejbalové kariéry.

Navštívil jste v kabině své bývalé spoluhráče, ať už z Ostravy nebo Českých Budějovic?
Z ostravského kádru znám už jen tři hráče, zbytek tvoří mladíci. Velmi dobře se znám s Václavíkem, se kterým jsem si vždy rozuměl. Z domácího týmu neznám pouze Pláteníka a Kriška. Teď všechny ty kluky nechám být, ale po sezoně si zavoláme a určitě zajdeme na pivo.

Pojedete se podívat také na zápasy do Ostravy?
Výlet do Ostravy neplánuji. Jak už jsem říkal, sice tam pár hráčů znám, není to ale pro mě žádná srdcová záležitost. Něco jiného je navštívit zápasy v Českých Budějovicích, kde se cítím víc doma.

Jak se daří v současné době vám osobně?
Já jsem se vrátil z angažmá v Belgii, které probíhalo vcelku dobře. Na mé služby tam byly výborné ohlasy. Pak jsem se však v průběhu sezony zranil a musel jsem podstoupit operační zákrok. Zbytek sezony jsem tedy nedohrál a měla tak pro mě trochu rozpačitý závěr.

Hodláte se do Belgie opět vrátit, až budete v pořádku?
Zatím nevím, kde příští sezonu zahájím. Všechno je teprve v jednání, ale já se budu snažit sehnat angažmá blíž České republice.

Že byste hrál přímo v České republice, o tom neuvažujete?
Neříkám, že ne. Zatím bych ale raději pokračoval v kariéře někde venku. Nyní je předčasné o tom spekulovat, ale v budoucnu svůj návrat do české extraligy samozřejmě nevylučuji.

Jak plánujete strávit léto?
Především se chci dát zdravotně do pořádku a dobře se připravit na nadcházející sezonu, ať už ji zahájím kdekoliv. Také si chci užít dovolenou s přítelkyní. Čeká mě i nějaká přestavba, která se týká bydlení, takže léto bude i trochu pracovní.