Jako první odstartoval závod žen a juniorek. Z vítězství se nakonec radovala Moira Stewartová ze Spartaku Praha 4, která zvítězila v čase 34:26.11. „Sedm nebo možná osm kilometrů se mi běželo dobře. Pak ale přišla krize, začalo mě píchat v boku a ztěžkly mi nohy,“ říkala v cíli vítězka. Přesto si doběhla pro suverénní vítězství. Druhá Barbora Jíšová z USK Praha doběhla s více než minutovou ztrátou.

S průběhem závodu byla maximálně spokojená také Lenka Pardamcová z domácího Sokola České Budějovice. Desítku na takto významném závodu běžela vůbec poprvé a časem 40:59.94 vybojovala třetí místo v klání juniorek. „Jsem naprosto spokojená. Nevěděla jsem, co od toho čekat, bylo to ale opravdu skvělé. Cítím se dobře a nejsem ani moc unavená,“ bude vzpomínat na svůj premiérový závod jenom v nejlepším Pardamcová.

Nyní se atletka Sokola bude připravovat na dorostenecké a juniorské mistrovství republiky, kde bude závodit v běhu na 1500 a 3000 metrů. „Trojku bych si přála zaběhnout určitě pod deset minut,“ spřádá Lenka Pardamcová plány na další vrcholy sezony.

Mladé atletce pomohly k dobrému výkonu příznivé povětrnostní podmínky. To muži, jejichž závod začínal zhruba čtvrt hodiny po skončení závodu žen, si dobrý vítr pochvalovat nemohli. „Zejména na protilehlé straně foukal dost silný vítr, i proto můj čas nepatřil mezi mé nejlepší,“ postěžoval si vítěz mužského závodu Vít Pavlišta.

Závodníkovi Slovanu Liberec pomohla spolupráce se Slovákem Peterem Ďurcem, se kterým přiběhl do cíle s téměř čtyřicetivteřinovým náskokem před dalšími pronásledovateli. Desítku v Českých Budějovicích přitom Pavlišta zapsanou ve svém plánovacím kalendáři původně neměl. „Mám poměrně dost natrénováno, ale stále se mi to nedařilo prodat, tak jsem to chtěl zkusit tady. Říkal jsem si, že třeba si spravím chuť před maratónem, který poběžím za týden. Běžel jsem docela dobře, tak to účel myslím splnilo,“ svěřil se novopečený republikový šampión.

Pátý skončil českobudějovický odchovanec Jan Kreisinger. Zklamaný byl atlet českobudějovického Sokola David Vaš, který chtěl na domácí dráze útočit na medaili, nakonec ale skončil až čtrnáctý.

Lukáš Pomezný z Písku byl v závodě mužů dvacátý a junior Matyáš Jánský z domácího Sokola čtvrtý.

Výsledky MČR: Muži: 1. V. Pavlišta 30:16.45, 2. L. Olejníček, 3. P. Dymák 30:57.46, 4. J. Kreisinger 31:06.05, 5. P. Kubričan 31:08.67, 6. O. Chour 31:13.03. Ženy: 1. M. Stewartová 34:26.11, 2. B. Jíšová 35:28.43, 3. A. Stránská 36:10.30, 4. D. Havránková 36:36.85, 5. D. Rychnovská 37:01.70, 6. T. Lajdová 37:32.19