Jméno Veronika Rybičková si dobře zapamatujte. Jedná se o vůbec první florbalistku z jihu Čech, která se dostala do české reprezentace. A nejen to. V sobotu se postaví proti Lotyškám na mistrovství světa ve finském Tampere!

Českou extraligu si Rybičková poprvé zahrála před třemi roky v dresu FBC United České Budějovice. V nejvyšší soutěži se ohřála jen jeden rok.
Teď už ale válí v ženské extralize znovu. V současnosti obléká dres Elite Praha a vede si skvěle.
Její výkony neunikly ani stavitelům reprezentace.

Je pro vás nominace na mistrovství světa překvapením?
S reprezentačními trenéry jsem v kontaktu delší dobu, nominace na mistrovství světa mě přesto překvapila. Nečekala jsem to.

Dostat se do reprezentace a nominovat se na mistrovství světa je velkým úspěchem ve vaší kariéře?
V týmu je zhruba osm holek, které hrají ligu ve skandinávských zemích. Prosadit se do reprezentace opravdu jednoduché není.

Před třemi týdny jste absolvovaly mezinárodní turnaj ve Finsku. Splnila generálka na světový šampionát svůj účel?
Byly jsme na mezinárodním turnaji ve Finsku, přímo v dějišti světového šampionátu. Nehrály jsme sice v hale, ve které budeme hrát na mistrovství, ale vyzkoušely jsme si hotel, ve kterém budeme bydlet. Výsledkově se nám nedařilo, ale aspoň jsme si omrkly, co nás čeká.

Poznaly jste sílu soupeřek dokonale?
Nevím, jestli už byly ve finálním složení. Já jsem nová, takže všechny hráčky soupeře ještě neznám. Takové ty hlavní postavy ale ano.

Do zahájení šampionátu zbývá pár dní. Jak probíhají závěrečné přípravy?
Právě jsme na finálním soustředění v Bystřici pod Pernštejnem. Máme nahrané všechny zápasy z posledního turnaje ve Finsku a podrobně si je rozebíráme. Říkáme si, kde jsme udělaly chyby a jak je napravit. Koukáme i na hru soupeřek a trenéři nám radí, co na ně hrát. Věřím, že formu ještě doladíme.

Jaké z toho máte pocity?
Porazit se dá jistě každý, jenom si to musí sednout. Doufám, že máme na to, porazit Finky nebo Švýcarky, byť budou asi mírnými favoritkami.

Hovořila jste již s trenérem mezi čtyřma očima? Prozradil vám vaši úlohu?
Úplně detailně jsme se o tom ještě nebavili. Očekávám, že během soustředění v Bystřici se k tomu ještě dostaneme. Mluvili jsme spolu zatím jen krátce po posledním turnaji. Ptal se mě, jak se mi hrálo a zajímal se o mé pocity. Jestli nepociťuji příliš velký tlak a podobně.

S jakým výsledkem byste byly ve Finsku spokojené?
Mě těší samotný fakt, že pojedu na mistrovství. Určitě se budeme chtít minimálně probojovat do semifinále a získat medaili.

Klíčovým krokem ve vaší kariéře byl předpokládám váš přestup z Českých Budějovic do extraligového Elite Praha?
Byl to důležitý krok v mé kariéře. Přechod do Elite Praha mi v každém případě prospěl.

Co vás k tomuto kroku vedlo?
Chtěla jsem si v prvé řadě vyzkoušet, jestli mám na to, hrát extraligu. Začátky byly těžké, ale postupně jsem si v týmu vybudovala pevnou pozici.

Jak se vašemu týmu daří?
Jsme na pátém místě. S Českými Budějovicemi jsem spíš jezdila schytat porážku, v Elite je to samozřejmě jiné. Dokážeme hrát vyrovnané zápasy i s těmi nejsilnějšími. A také vyhrávat.

Sledujete rovněž výkony svých bývalých spoluhráček, se kterými jste hrála na jihu Čech extraligu?
Kamarádky z Budějovic sleduji spíš na dálku. Jejich zápasy navštěvuji jen zřídka. Jsem v kontaktu s Bárou Skálovou, která hraje za Jindřichův Hradec, nebo s Klárou Dudovou. Ta hraje v Soběslavi. Občas si píšu i s ostatními holkami, s nimiž jsme hrála extraligu.

Žijete v Českých Budějovicích, v Praze hrajete extraligu. Jak vypadá váš týdenní režim?
V pondělí vyspávám po náročném víkendu, protože z ligových zápasů se vracím většinou v neděli pozdě večer. Do čtvrtka jsem doma a pak jedu zase do Prahy. V Budějovicích chodím do školy, do práce i na tréninky. Ve čtvrtek po příjezdu do Prahy hned absolvuji další trénink. Pátek mám relativně volný a pokud to jde, snažím se najít si v Praze nějakou brigádu. Peníze jsou třeba. O víkendu už zase hrajeme.

Jak vypadají tréninky, když jste doma?
Trénovat chodím s muži Jokers a FBK tady v Budějovicích. Hráli v United a založili si vlastní oddíl poté, co se United sloučili se Štíry.
Zmínila jste také studium a práci. Co děláte?
Studuji VŠTE v Českých Budějovicích a v rámci brigády uklízím ve škole. Rozhodně se tedy nenudím.