Týnská líheň golfových talentů je nesmazatelně podepsána pod rukopisem Zdeňka Luňáčka.
Jeho svěřenci se pomalu, ale jistě prokousávají do české špičky. Svědčí o tom výsledkové úspěchy nejen Marie Luňáčkové, která je oporou dospělé reprezentace, ale teď už i mladších sester Johany a  Františky. „Obě byly pozvány do výběru rozvojové skupiny reprezentačního systému České golfové federace," informuje Zdeněk Luňáček.

O herní úrovni nejlépe ze všeho vypovídají statistické údaje. Františka se v uplynulé sezoně výrazně zlepšila. Snížila svůj hendikep ze 7,4 na 2,5. Ve své věkové kategorii se dotáhla do špičky. Na mistrovství České republiky vybojovala bronzovou medaili.
Úspěch zopakovala výbornými výkony na České golfové amatérské Tour, kde obsadila v Masters mezi ženami dvakrát čtvrté místo.
„Stupně vítězů jí vždy unikly o jedinou ránu, být ale ve čtrnácti letech dvakrát na čtvrtém místě, to je velký úspěch," rekapituluje otec a trenér v jedné osobě Zdeněk Luňáček. Vynikající výsledky byly zásadním faktorem pro zaslání pozvánky do reprezentačního výběru.
Františka hostuje v týmu Austerllitzu, v jeho barvách v kategorii do šestnácti let pomohla vybojovat třetí místo  na mistrovství republiky družstev do 16 let.

Z pohledu týnského klubu je sezona velmi úspěšná, výkonnost byla opět byla posunuta o krok vpřed. „Prostřední Johana získala  na mistrovství republiky dvě medaile," upozorňuje Zdeněk Luňáček. Má   zlato v družstvech v kategorii  do 18 let a  bronz   do 16 let, obě za družstvo Austerlitzu.

Marie se zúčastnila ME družstev dívek do 18 let, které se konalo v Německu.
V základní skupině zahrála  dvakrát jednu ránu nad par, jako nejlepší z českých hráček pomohla k jedenáctému místu ve skupině. „Po jamkové  části uhájily dívky po prohře s Belgií výborné  jedenácté místo, to je velký  úspěch." Výbornými výkony v úvodu sezony si Marie vybojovala také nominaci na ME žen jednotlivců, které se odehrálo ve Slovinsku.  „Marii se v sezoně na všech zahraničních výjezdech dařilo," rekapituluje Zdeněk.

Po třech kolech skončila Jihočeška 66. „Letošek byl rokem jedné rány, na sedmi turnajích Marii chyběla právě jedna rána, aby dosáhla obrovského úspěchu."

Jedna rána scházela i na ME ve Slovinsku do cutu. „Do sedmnácté jamky měla ještě dvě rány k dobru,  pak zahrála boogie, to ji stálo postup do závěrečného kola."
V sedmnácti letech si mezi dospělými Marie vybrala daň mládí. „Obecně cítíme, že musíme víc zapracovat na psychické stránce. Máme před sebou hodně práce."

Stříbro si do svého zavazadla přibalila na mezinárodním mistrovství juniorů. „Na Karlštejně bylo příšerné počasí, foukal strašný vichr, ve třetím kole zahrála 74, dvě rány nad par, to ji vyneslo na druhé místo."
Na mezinárodním mistrovství Rakouska znovu potvrdila, že se jí lépe daří za hranicemi než doma. „Zahrála špičkový golf, obsadila celkové páté místo."

I Marie byla na hostování v extralize v Austerllitzu.

A pomohla k vítězství.

Vítězný tým cestoval na Pohár mistrů evropských zemí, který se konal na Korfu. „Družstvo skončilo čtvrté, to je historický úspěch, opět nám medaile unikla o jednu jedinou ránu."

Jihočeský téměř „rodinný" tým se chystá na začlenění do nejvyšších soutěží. „Stáhneme z hostování všechny hráčky," přikyvuje Luňáček. „Letos jsme hráli třetí ligu žen, po čtyřech kolech jsme, podotýkám, že bez Marie, vyhráli  s náskokem sto šestnácti ran."
Týnský klub nastoupí na jaře ve druhé lize. „Na devadesát devět procent počítáme, že se za rok posuneme do první ligy, kde bychom se současným výsledkem byli okolo čtvrtého místa. I proto náš plán postupu do extraligy do dvou let trvá."
Na mistrovství ČR chce Luňáček se svými hráčkami atakovat medailový post v kategorii do osmnácti let.
„Budeme hrát v plné síle, nastoupí Marie, Františka, Johana i nejmladší jedenáctiletá Bára Kubíková, která je opravdu velkým příslibem týnského golfu."

Změnou ve strategii pro příští sezonu by měl být pečlivý výběr turnajů.

„Třeba Marie měla tak nabitý program, že se zatavila, navíc neměla čas na kvalitní trénink, to bychom chtěli pro příští sezonu změnit," přemítá Zdeněk Luňáček.

Golfový tým z Týna nad Vltavou se často objevuje na jihu Čech. Trénuje v domácím prostředí golfové akademie, objevuje se třeba i v atraktivním prostředí pod hlubockým zámkem.
Františka Luňáčková je dokonce mistryní klubu.
„Hřiště na Hluboké udělalo obrovský pokrok, jezdíme si tam zahrát, upravujeme handicapy, máme s Hlubokou nadstandardní vztahy, jsme členy a chodíme tam opravdu často hrát."
O tom, jak to jihočeským golfistkám na Hluboké svědčí, vypovídá výsledek Johany Luňáčkové. Ta pokračuje ve šlépějích Marie, která na Hluboké v loňském roce vyhrála turnaj ze série Národní golfové Tour mládeže.
V kategorii kadetek dvakrát vystoupala na stupně vítězů v prestižní Národní golfové Tour mládeže, jeden z turnajů se právě odehrál pod hlubockým zámkem. „Tam skončila na třetím místě, druhá byla na Tour na Nové Americe," dodal trenér a otec Zdeněk Luňáček .
Tento týden začala pečlivá příprava na další sezonu. „Cílem je  přiblížit si zase o stupeň extraligový sen," říkají týnští golfisté.