Račice – Jihočeška Simona Šimůnková (TriSK ČB) se blýskla precizním a výborně odvedeným výkonem v olympijském triatlonu v Račicích.
Talentovaná juniorka dokázala porazit všechny konkurentky a právem si vybojovala nominaci na mistrovství Evropy, které se uskuteční v nizozemském Holtenu. „Jsme spokojení," říká za úspěšnou sportovkyni její otec Rostislav. Šimůnková šla do závodu v Račicích s jasným cílem. „Spíš s očekáváním," upřesňuje. Talentovaná  a ambiciozní Jihočeška  je prvním rokem v dorostenecké kategorii. „Přitom  závodí s o čtyři roky staršími v juniorkách." Konkurence je skutečně veliká.
Navíc z račické kvalifikace postupovala na mistrovství Evropy jen vítězka. „První místo ale bylo naším cílem, i když jsme do náročného závodu nastupovali s pokorou."
Start v račickém kanále byl situován přímo do vody. „Plavalo se  rovně,  bez otočky."
Cyklistická klasika se odehrávala  na krásné asfaltové trati. Závodnice čtyřikrát musely bezhákovým způsobem zvládnout připravený okruh."
Běh vyzkoušel fyzickou kondici triatlonistů v mírně zvlněném terénu. „Nebyla to čistá pětka, běželo se ještě o dvě stě metrů víc."

Po plaveckém úseku měla Simona Šimůnková minutový náskok. Na kole ho dokázala udržet. „Při běhu ji Poláčková stáhla o patnáct vteřin," popisuje Rostislav Šimůnek. Jihočeška doběhla do cíle s pětačtyřicetivteřinovým náskokem, v konkurenci sedmnácti soupeřek byla jasně nejlepší ze všech a právem jí patří zlato a nominace na evropské mistrovství.
„Přitom Simča nemá ráda horko," pousmál se Rostislav Šimůnek, který na dálku chválí pořadatele.
Ti odvedli skutečně precizní práci. Svoji roli v horkém počasí zvládli na jedničku.
„Triatlon v Račicích byl zorganizovaný výborně, komentoval ho televizní reportér Stanislav Bartůšek, který předával ceny společně s pětibojařem Davidem Svobodou," připomíná  Šimůnek  vítěze z OH v Londýně.

Co čeká jihočeskou triatlonistku na ME v Holtenu?
Určitě velká dřina.
„Nevím," krčí rameny Šimůnek. „Konkurence tam bude určitě obrovská."
V dorostenecké kategorii se nejezdí závody v kategorii jednotlivců, ale Šimůnková bude součástí  štafetového týmu ČR. Divoké karty obdržely Machačová a Trčková, které doplní jihočeskou triatlonistku. „Každá si odpracuje svůj triatlon, pak předá štafetu své kolegyni v týmu."