České Budějovice – Na sklonku roku odjela česká sledgehokejová reprezentace do mrazivého Ruska na dva velice silně obsazené mezinárodní turnaje a její dres oblékli i tři členové českobudějovického sledgehokejového klubu SHC Kings. Společně s ostatními reprezentanty odcestovali do ruské metropole Moskvy i Jihočeši Zdeněk Klíma, Tomáš Podhradský a Jiří Rumplík.
„Už cesta z letiště byla malým dobrodružstvím. Dopravní situace na silnicích, to je něco šíleného. Na silnici vládne totální chaos. Necelých čtyřicet kilometrů dlouhá cesta může trvat i pět hodin," líčí své první dojmy z ruského hlavního města hráč budějovických Kings Zdeněk Klíma. Právě v Moskvě česká reprezentace absolvovala Turnaj pěti zemí, kterého se kromě českého národního týmu zúčastnili i domácí Rusové a dále týmy Švédska, Estonska a Velké Británie. Češi nestačili pouze na tým pořadatelské země a na turnaji obsadili druhou příčku právě za vítěznými Rusy. „Rusové se začali sledgehokeji věnovat poměrně nedávno, ale dělají obrovské pokroky. Tamní hráči jsou profesionálové a vše podřizují úspěchu na zimní paralympiádě v Soči. Společně se připravují v kempech, kde tráví jednadvacet dnů v měsíci. Pak mají volno a následující měsíc začíná vše nanovo. Podobně trénují i Korejci. O takových podmínkách se nám může jen zdát. Proto oni jsou schopni natrénovat za dva roky to, co my za deset let," vysvětluje Klíma.
Jinak ale byli Češi organizací moskevského turnaje zklamáni. Stěžovali si na nedostačující zázemí i neobjektivnost rozhodčích. „A přitom se turnaj hrál pod záštitou Mezinárodního paralympijského výboru," neskrývá údiv Klíma. Turnajem v Moskvě však cesta sledgehokejistů do Ruska neskončila. Český výběr se poté přesunul dále na východ do města Khanty Mansijsk, aby se zde pod názvem Hamr tým zúčastnil klubového turnaje s názvem Yugra cup.
Postupně se Češi utkali s Poláky, Slováky a s ruskými týmy Fénix Moskva, Iževsk a domácí Yugrou. Český tým nepoznal na turnaji hořkost porážky a celý turnaj zaslouženě ovládl. „Hned po příletu nás zaskočila na naše poměry nezvyklá zima. V ten den ukazoval teploměr 37 stupňů pod bodem mrazu. Kluci na vozíku se neobešli bez lyžařských rukavic, protože by si jinak spálili ruce," přibližuje pověstnou ruskou zimu Zdeněk Klíma. Teplota v této oblasti Ruska se běžně pohybovala mezi 25-30 stupni pod nulou.
Celkovou úroveň turnaje v Khanty Mansijsk si Češi nesmírně pochvalovali. „Bylo to úplně o něčem jiném než v Moskvě. Týkalo se to jak jídla, ubytování, tak i perfektního zázemí. Vše fungovalo, jak má. Turnaji nemohu nic vytknout a jeho úroveň byla srovnatelná s významnými mezinárodními turnaji, jako je například mistrovství Evropy," pochvaluje si Zdeněk Klíma.