Bylo to škoda," konstatuje kapitán týmu Matyáš Malecha z českobudějovického Pedagogu, který dodal většinu týmu. „Určitě jsme měli na víc," jedním dechem dodá.

Do základní skupiny vstoupili Jihočeši remízou 2:2 s Moravskoslezským krajem. „Byl to zápas, který jsme měli vyhrát. Ale teprve jsme si zvykali na povrch, jenž nám moc neseděl," vysvětluje kapitán týmu. „Naše skupina se hrála na zimním stadionu, kde byl položený povrch na in – line hokej. Chvíli nám trvalo, než jsme si zvykli," doplňuje.

Potom už se tým trenérů Vratislava Malechy a Víta Čapka naladil na vítěznou vlnu. Středočeský kraj porazil 5:1 a Vysočinu 3:0. „Se Středočechy to byl z naší strany hodně povedený zápas. S Vysočinou to bylo o něco lehčí, než jsme sami čekali," připustí.

Jedno z nejtěžších utkání ve skupině přišlo proti Karlovarskému kraji. Nakonec ho jihočeský výběr zvládl a vyhrál těsně po boji 2:1.
Až třetí den turnaje přišla první porážka v turnaji. Na silný Pardubický kraj Jihočeši nestačili a odešli nakonec poraženi 2:5. „Utkání nám vůbec nesedlo. Soupeř byl lepší. To musíme uznat."

Do čtvrtfinále tak vstupoval jihočeský tým ze druhého místa a narazil na třetí celek druhé skupiny Prahu. Klíčový zápas celého turnaje Jihočeši nezvládli a prohráli 3:4 v prodloužení. „Vedli jsme už 3:1. Soupeř vyrovnával pět minut před koncem a minutu před závěrem prodloužení jsme dostali rozhodující gól. To byla velká škoda," ještě teď kapitán týmu kroutí hlavou. „Věděli jsme, že Praha nemá špatné mužstvo, ale vyhrát se určitě dalo," připustí.

Na samotný závěr ještě čekal Jihočechy poslední zápas o konečné páté místo s Ústeckým krajem, který vyhráli 2:1. „To už byl takový duel navíc, který se nikomu ani moc nechtělo hrát," posteskne si Matyáš Malecha.

Jeho mužstvo cestovalo do Plzně s většími ambicemi. „Chtěli jsme medaili a takhle ztracené čtvrtfinále pro nás bylo obrovské zklamání."

Sám Malecha na turnaji odevzdal své. V sedmi zápasech nasbíral devět kanadských bodů. „Nejvíce mi vyšel zápas s Karlovarským krajem, který se mi povedlo rozhodnout dvěma góly. To byl můj nejlepší zápas," uvádí.

Hokejbalový tým v Plzni doplnili také čtyři hokejisté mladšího dorostu Motoru Toman, Šuhaj, Procházka a Hrubec. „Především Matěj Toman a Štěpán Procházka byli výborní. Hráli obránce v naší první lajně a nebál bych se říct, že to byli nejlepší beci celého turnaje. Nedalo se přes ně přejít a k tomu měli výbornou rozehrávku," chválí své spoluhráče.

Na olympiádě kromě svého turnaje absolvovali hokejbalisté také slavnostní zahájení v hokejové HM Aréně. „Hodně se tam povídalo a byla to trochu nuda," upřímně se Malecha dozná.

Z ostatních sportů navštívili jen házenou. „Byli jsme se podívat na naše holky, které nakonec celý turnaj vyhrály. Ony se zase na oplátku přišly podívat na nás. Na jiný sport už jsme se nedostali."

S bydlením na internátu byla jihočeská výprava spokojena. Se stravováním až tolik ne. „Žádný luxus to nebyl, ale jíst se to dalo," usměje se.

Hokejbalisty nyní čeká letní pauza. „Na konci července jedu na soustředění do Litomyšle. Na Pedagogu začínáme přípravu v polovině srpna soustředěním v Albrechticích," dává talentovaný hráč nahlédnout do svých nejbližších plánů.