Úderem 11 hodiny zahájili první den závodů čeští olympionici Jan Kůrka (zlatý z Mexika 1968) a Pavel Benc (bronzový z Calgary 1988) zapálením "věčných ohňů v prostoru startu a cíle závodu.

Představil se úctyhodný počet 123 závodníků nejen z Nové Pece a Prachaticka, ale celá řada závodníků přijela z Českokrumlovska, Strakonic i z Prahy. "Je tady třikrát více závodníků mezi mládeží než při prvním ročníku," pochvaloval si Jan Kůrka, který dnešní den spolu s Pavlem Bencem zaštiťovali a předávali těm nejlepším poháry.

Kategorii dětí do 10 let na 1 km vyhrála Johanka Hůrková ze Ski klubu Strakonice před Natálií Völflovou ze Sokola Stachy a Jaroslavem Zahradníkem ze Ski klubu Strakonice. Kategorii mladšího žactva na 2 km vyhrála Štěpánka Hanušová ze Strakonic před Rozálií Nekolovou a Klárou Řepovou (obě Frymburk). Starší žactvo vyhrál na trati 3 km Antonín Hanuš ze Strakonic před Erikou Kováčovou z DD Horní Planá. Dorostenci běželi 5 km a výhru slavil Václav Polata z Gymnázia Prachatice před Václavem Suchým z plzně a Lukášem Kunešem z Gymnázia Prachatice.

Zítra pokračuje Šumavská třicítka závodem mužů na 30 kilometrů se startem v 11 hodin. Ženský závod na 15 kilometrů startuje o čtvrt hodiny později, ve 13 hodin pak vyrazí do stopy dvojice politiků, podnikatelů a VIP hostů na 5 kilometrů.