Minulý čas je na místě, protože od nové sezony už tomu tak nebude. Šustek pomohl Jindřichovu Hradci v této sezoně naposledy.

Nyní už se bude věnovat naplno své práci a rodině. Na basketbal ale rozhodně nezanevře.

Jaké jste měl pocity po vašem posledním vystoupení v Kooperativa NBL?
Jsem nadšený, že se nám sezona vydařila a zachránili jsme se. Desáté místo je pěkné, myslím, že jsme se s diváky rozloučili důstojně.

Bylo vidět, že fanoušci Jindřichova Hradce si vás oblíbili…
Jsem dojatý z toho, jak mi tleskali, když jsem odcházel ze hřiště. Patří jim velký dík nejenom za tuto sezonu

Není vám líto, že končíte?
Určitě bych ještě hrál, ale jelikož pracuji na plný úvazek, mám rodinu a dvě děti, tak je to pro mě hrozně náročné. Letos jsem do toho šel s tím, že to všechno zkusím zvládnout. To se povedlo, ale na další sezonu se už doopravdy necítím. Musel jsem se rozhodnout mezi zaměstnáním a basketbalem a dal jsem přednost práci.

Co je vaším zaměstnáním?
Obchoduji s mapovými aplikacemi pro komerční sféru a s tím je spojeno cestování po celé republice. Do toho basketbal, takže toho ježdění už bylo víc než dost.

Budete i nadále hrát basketbal třeba v nějaké nižší soutěži?
Připojím se k českobudějovickému týmu Legends. Hrají tam basketbalisté, se kterými jsem v Budějovicích vyrůstal, a už jen tak pro radost si zahrajeme krajský přebor.

Již nebudete zdaleka tolik vytížený. Už víte, jak naložíte s volným časem?
Sám jsem zvědavý, co to se mnou udělá. Hodně času jsem trávil v autě, na trénincích, na zápasech, do toho jsem měl rodinné povinnosti. Nyní budu mít dovolenou, takže budu odpočívat a pak už se na sto procent věnovat své práci.

Budete se věnovat i jiným sportům než jen basketbalu?
Určitě budu mít čas zahrát si fotbal a tenis. Na to se moc těším.

Vy už jste svoji profesionální kariéru jednou přerušil. Bylo to před pěti lety. Z jakého to tehdy bylo důvodu?
Já jsem kariéru přerušil ze stejných důvodů jako nyní. Předtím to bylo ještě složitější, protože jsem bydlel v Praze. K basketbalu jsem se zase mohl vrátit poté, co jsem se přestěhoval do Českých Budějovic. Tehdy jsem dostal nabídku z jindřichohradeckého basketbalového klubu. Hradec byl přijatelný na dojíždění, navíc mi Lions vyšli vstříc různými úlevami na trénincích. Ochotu projevil i zaměstnavatel, takže jsem se mohl k vrcholovému basketbalu zase vrátit.

Je možné, že podobný návrat v budoucnu zase někdy zopakujete?
Jedině, že by snad Lvům znovu hrozila baráž, ale doufám, že už se to nestane (smích).

V takovém případě by byl váš návrat reálný?
Ne, já věřím, že se Jindřichův Hradec posune v příští sezoně dál a i v tabulce se bude pohybovat výš. A vrcholový basketbal nejde při zaměstnání dělat.

Na jakou sezonu budete vzpomínat nejraději?
Nejlepší sezona pro mě byla ta, ve které jsme postoupili s Hradcem z první ligy do nejvyšší soutěže. Byla tu skvělá parta. Byli jsme skutečný tým a na to budu vždy nejraději vzpomínat. Postup do Národní basketbalové ligy pro mě ale bohužel znamenal ukončení kariéry.

A jaké konkrétní utkání vám nejvíce utkvělo v paměti?
Dodnes nezapomenu na sezonu 2010/11 a čtvrté finálové utkání v první lize mezi Jindřichovým Hradcem a Chomutovem. Vyhráli jsme 128:100. Pátý zápas v Chomutově jsme prohráli, takže jsme s Lions do nejvyšší soutěže nepostoupili. Vynahradili jsme si to hned v následujícím ročníku, kdy už nám to vyšlo.

Tomáš Šustek: Je mu 32 let a je odchovancem jindřichohradeckého basketbalu. Národní basketbalovou ligu si zahrál také za Liberec a Brno. Po postupu Lions do nejvyšší soutěže v roce 2012 s vrcholovým basketbalem skončil, do týmu se ale vloni vrátil, aby mu pomohl se záchranou v elitní soutěži. Vydržel ještě sezonu, ale nyní kvůli pracovním vytížení končí definitivně.