Volejbalisté Českých Budějovic cestují k zápasu Ligy mistrů.Zdroj: Jan ŠkrleTrenér René Dvořák se na soupeře začal detailně připravovat v úvodu tohoto týdne. Jako vždy je jeho taktická příprava propracovaná do detailů. Bude to ale na hvězdy tureckého celku stačit? „Chtěl bych zvítězit, ale v této soutěži bude úspěchem každý vyhraný set,“ říká v rozhovoru pro Deník:

Pokud fanouškům sportu řeknete Fenerbahce Istanbul, představí si nejspíš fotbalový tým. Jaký na vás na úvod čeká soo upeř?

Určitě je to velmi kvalitní družstvo. Už jen fakt, že vyhrálo tureckou ligu, něčem svědčí a o jeho síle vypovídá.

Nejvyšší soutěž v Turecku má mezi volejbalovými odborníky stále kvalitní jméno?

Je vysoce hodnocená. Jsou v ní veliké peníze. Určitě je to špičkový mančaft, který má v sestavě tři výborné cizince.

Je právě někdo z nich v celé turecké lize nejzářivější volejbalovou hvězdou?

Je tam Wouter Ter Maat, to je nizozemský univerzál. V Istanbulu je také francouzský hráč z národního mužstva Thibaulit Rossard a hlavně Oliva.

Oliva? To je ten hráč, který baví v Evropě a po celém světě diváky už řadu let?

Salvador Hidalgo Oliva. Je to Kubánec, který je asi nejzářivější hvězdou tohoto týmu. Je to takový extravagantní volejbalista, který hrál dlouhé roky v Polsku.

Podle soupisek pro Ligu mistrů se Oliva narodil už v roce 1985, patří k nejzkušenějším volejbalistům tureckého Fenerbahce Istanbul?

Je to ostřílený hráč, který má při smečování krásný styl, hezky se na něj dívá.

Celkově má trenér Istanbulu Mariusz Sordyl k dispozici kompaktní tým?

Určitě ano. Mají výborného staršího nahrávače, blokují jim dva vysocí hráči z tureckého národního družstva.

České Budějovice odehrály v domácí soutěži tři pětisetové bitvy za sebou. Naposledy v sobotu vaši svěřenci přetlačili za dvě a půl hodiny Kladno. Nebudou hráči z náročného programu unavení?

Asi to může hrát roli, nějaká únava určitě bude. To tak prostě je. Samozřejmě, že člověk je méně unavený, když vyhraje tři nula, nicméně ze zápasu s Kladnem jsme rádi hlavně za vítězství.

Povzbudí vás i mentálně? Je v týmu Jihostroje po vítězné bitvě lepší nálada?

S výhrou je únava, hlavně ta psychická, lepší, hráči jsou za vítězství rádi, fyzická únava odpadává dřív. Proto jsem rád, že jsme zvítězili.

V uplynulých třech zápasech se prostřídali v dresu Jihostroje v sestavě všichni hráči, máte jasno o základní sestavě pro Ligu mistrů?

Víceméně ano. Pokud budou všichni hráči zdraví, tak momentálně budu řešit jediný post. Jinak je sestava pro zápas v Turecku jasná.

S jakým výsledkem byste se reálně rád v pátek vracel do Českých Budějovic?

Samozřejmě s výhrou. To ale z každého zápasu. Pokaždé chci zvítězit. Síla soupeře je ale veliká. Budeme v cizím prostředí, ještě k tomu na horké turecké půdě, kde určitě přijde hodně lidí.

Očekáváte hned při otevíracím utkání základní skupiny bouřlivé prostředí?

To bývá v Turecku vždy. Na každém zápase. V Lize mistrů to nebude jinak.

Turci budou na tribunách sportovní haly řádit?

Turečtí fanoušci udělají velikou atmosféru. Rozhodně nás čeká velmi těžký vstup do letošního ročníku.

Jaký výsledek by vás v Turecku potěšil?

Budu rád za každý uhraný set. To je prostě nějaká naše postupná meta, když budeme uhrávat víc a víc, pak budu spokojený.