Takové dilema dle kolegů z Prostějovského deníku vnesl závěrečný duel extraligy boxu do její konečné tabulky.

Prostějov sice vyhrál v Ústí nad Labem 10:8, díky čemuž má nyní v čele čtyřčlenné tabulky stejný počet bodů jako Nitra, jenže oba soupeři mají stejné i vzájemné zápasy a dokonce i celkové skóre!

Vedení soutěže tak musí zkoumat až doplňková kritéria, kterými jsou pomocné body ve vzájemných zápasech. „Sám zatím nevím, jak se budou přesně počítat. Bude záležet na každém jednotlivém zápase, jestli skončil před limitem, RSC, nebo neobsazením váhy," vysvětluje prostějovský trenér Pavel Duda.

A aby toho nebylo málo, Ústí podalo po utkání protest vůči startu Poláka Arkadiuzse Toborka za Prostějov. Pokud by Ústí uspělo, Hanáci by prohráli kontumačně 18:0, v konečném pořadí by skončili až na bronzové příčce a titul by brala Nitra. „Všechno se bude řešit až po projednání ústeckého protestu. Doufám, že by měl verdikt padnout během čtrnácti dní," uvedl pro Prostějovský deník trenér Pavel Duda. „Zatím nejsme ani první, ani druzí, ani třetí," doplnil s trpkým úsměvem.

Pro Deník zároveň vysvětlil, co domácímu Ústí na startu polského obra v supertěžké váze vadilo. „Problém našli v tom, že na soupisce mohou být maximálně čtyři zahraniční boxeři a v utkání mohou nastoupit jen dva. To jsme splnili, ale Ústí napadlo, že Toborek nebyl na soupisce," objasnil prostějovský kouč, proti tomuto tvrzení se však ohradil. „Žádné oficiální soupisky se nepředkládaly. Já byl navíc generálním sekretářem asociace panem Chocholouškem ujištěn, že zahraničních boxerů může mít klub k dispozici kolik chce, ale během sezony smí nasadit jen čtyři, což jsme také splnili, neboť u nás boxovali jen Maďaři Kalucza a Nagy," podivil se Duda.

Právě kvůli podobným excesům, které nejvyšší boxerskou soutěž znehodnocují, se loni práva na účast v extralize vzdal českobudějovický Samson. „Přesně kvůli počtu cizinců jsme se my se svazem nepohodli," potvrdil Deníku jižní Čechy trenér budějovických boxerů Zdeněk Faber a dodal, že tyto zákulisní machinace jemu osobně velice vadí (zásadní článek k tomu, jak to s boxem v Č. Budějovicích bude dál, Deník jižní Čechy připravuje).

Byť boxeři českobudějovického Samsonu v této sezoně v extralize za Č. Budějovice neboxovali, rukavice na hřebíček nepověsili. Třeba Michal Vodárek a Pavel Šour byli na hostování v Prostějově. A oba před dvěma týdny Prostějovu pomohli k výhře se společenstvím Děčína a Mostu.

Vodárek ve váze do 75 kg díky výhře na body s Klikarou zápas rozhodl na 10:2. „Bylo to dost divoké utkání. Vodárek boxoval hodně z dálky a snažil se Klikara zastavovat zadním direktem. Nakonec mu však utkání vyšlo," kvitoval trenér Pavel Duda.

A výhru na 14:4 poté završil v super těžké váze Pavel Šour, jenž vybodoval Poláka Letra. „Soupeře jsme neznali, akorát jsme věděli, že je to mistr Polska, ale ve váze do 91 kilogramů. V prvním kole utrpěl Pavel ránu na solar a byl počítán, ale naštěstí to ustál. Takticky měl boxovat s nataženou dlouhou rukou a protivníka s kratšími pažemi k sobě nepouštět. Platilo to, Polák zasahoval jen ojediněle," ocenil Šourův výkon Duda.

Před dvěma týdny Vodárek i Šour s Děčínem uspěli, o víkendu ale za Prostějov v Ústí nenastoupili. „Vodárek jel do Ameriky a Šour byl na dovolené. Oba Prostějovu citelně chyběli," poznamenal trenér Samsonu Zdeněk Faber.

Extraliga boxu před verdiktem STK

1. Nitra 6 4 0 2 64:44 8

Prostějov 6 4 0 2 64:44 8

3. Děčín+Most 6 4 0 2 50:58 8

4. Ústí n. L. 6 0 0 6 38:70 0