Rodinný golfový tým v Týně nad Vltavou vede už řadu let trenér a otec hráček Zdeněk Luňáček.
Své dcery zapojil do vrcholového sportu, v rozjeté sezoně komentuje jejich úspěšné výsledky. „Zimní příprava proběhla, jak jsme si naplánovali," vrací se k prvním krůčkům letošního roku.
„Pravidelně jsme trénovali, každý týden jsme jezdili do Prahy na konzultace o švihu." Jihočešky zařadily do tréninkového procesu i kondiční přípravu. „Běhaly jsme, jezdily na kolečkových bruslích, dělaly jsme gymnastiku, jógu," popisují hráčky jen střípky toho, co se musí složit do složité golfové mozaiky. Hráčky z Týna absolvovaly v zimě několik kempů v zahraničí. „Týden jsme byly v Anglii,  na závěr týden v březnu v Itálii na Lago di Garda."

Evropu letos trápila extrémně dlouhá zima. Dotkla se i golfistek. Zdeněk Luňáček se myšlenkami vrací do nepříznivého období. „Počasí nebylo nic moc, všechny úkoly jsme sice splnili, jenže jsme se vrátili domů, kde znovu byla zima, my už se připravili, rozehráli, ale  museli jsme zase zpátky do indooru, to nám náladu moc nezlepšilo."

Tradičně zahajoval sezonu turnaj o Lady Abrahams Trophy. „Utkal se v něm sever proti jihu," popisuje Luňáček osmý ročník duelu na Černém Mostě, ve kterém poměřila síly nejlepší severočeská šestice s půltuctem z jihu.
Do družstva  byla na základě výborných výsledků nominována Marie Luňáčková.
S jejím přispěním tým „jižanů" obhájil loňské vítězství. „Těsně, ale přece."
Marie byla podle statistik nejlepší hráčkou celého utkání, potvrdila dobrou formu a zúročila náročnou přípravu.
K prestižním turnajům v sezoně patří Česká golfová amatérská tour.

První turnaj roku 2013, jehož výsledky se započítávají do celého seriálu ČGAT,  se odehrál na Kunětické Hoře.
„Loni amatérskou Tour hrála pouze Marie, letos jsme už nastupovali v plné síle," informuje pyšný otec, který vyslal do golfového boje Marii, Johanu a Františku.

Nejzkušenější Marie obhajovala loňské třetí místo.
„Měli jsme vysoké ambice," přikyvuje Zdeněk Luňáček.
Po prvním dnu byla Jihočeška třetí, pak se spolehlivými výkony posunula na druhé místo. „Porazila o tři rány Vlčkovou," přibližuje otec velice cenný skalp.

V průběhu třetího dne šly obě ambiciozní hráčky v posledním flightu. Bojovaly o první místo. „Po osmnácti  jamkách byl stav vyrovnaný."
Až po  dramatické rozehrávce, kdy Jihočeška dokonce sahala po výhře,  si trofej odvezla Vlčková.
„Marie si oproti loňsku o stupínek polepšila," rekapituloval její otec.
Překvapením byl výkon Františky, patnáctiletého benjamínka turnaje. „Po prvním dnu byla vzadu, druhý den zahrála tři rány nad par, nakonec obsadila  šesté místo."

Nedařilo se Johaně, která skončila 37. „Pracujeme na tom, aby se jí forma vrátila."
Jihočešky se velmi pečlivě chystají do Šilheřovic, kde se 17.5. odehraje druhý díl  Czech Golf Amateur Tour 2013.
Čekají je ale i delší  cesty.

„Pojedeme na mezinárodní mistrovství Německa, které se uskuteční v Ulmu, nominace se tvoří podle aktuálních výsledků, v plánu máme také  mistrovství Evropy osmnáctek," připomíná Zdeněk Luňáček další atraktivní turnaje,  který se v letošní sezoně odehraje ve Švédsku.