Derby předcházela měsíc a půl dlouhá přestávka. „Nám pomohla. Budujeme nový tým, a tak se nám pauza hodila. Bohužel body to ale nepřineslo," uvedl Jan Slavík, trenér Písku. „Účast hráček na tréninku nebyla taková. Nevím, zda nám tak výrazně pomohla. Uměl bych ji využít ještě lépe," kontroval Karel Petržala," kouč Jindřichova Hradce.

Utkání bylo od samotného úvodu až do konce velmi vyrovnané. Žádný tým nedokázal utéci do vedení o více jak tři branky.

„Šlo o dramatickou bitvu, která se divákům musela líbit," řekl Jan Slavík. Podle něj nevyhrál lepší, ale šťastnější tým. „Vyhráli jsme díky bojovnosti a nasazení děvčat," pronesl Petržala.

Během prvního poločasu dokázaly poměrnou dobu držet vedení písecké hráčky. Měly tak šanci na nadějný výsledek.

„Bohužel jsme se ale pak nedokázali prosazovat. Buď jsme udělali technickou chybu, nebo narazili na výbornou domácí brankářku Melichovou," hodnotil Slavík.

Po vyrovnaném poločasu 10:10 se ve druhé části Jindřichův Hradec ujal vedení díky Eliášové. Písek pak dokázal stáhnout za stavu 17:15 po vyloučení Markesové na 17:17, ale více už nedokázal.

Když v poslední minutě domácí Prokešová poprvé v zápase stanovila tříbrankový rozdíl na 21:18, zdálo se být rozhodnuto.

„Popravdě musím říct, že jsem věřil po celý zápas. I když jsme prohrávali, nepřipouštěl jsem si, že bychom mohli prohrát. Věřil jsem, že přijde chvíle, kdy vedení získáme na svoji stranu," nechal se slyšet Petržala.

Utkání nejvyšší české soutěže žen navštívilo v Jindřichově Hradci 690 diváků. „Jde o největší návštěvu za poslední dva roky," prohlásila Jaroslava Krupicová, předsedkyně tamního klubu.

Slova chvály měl pro domácí publikum také Karel Petržala.

„Mám velkou radost, jací tu jsou diváci. Umí ocenit když se holky neflákají a na hřišti nechají srdíčko. I když se nám třeba v jiných zápasech nedařilo, vždy nás do poslední chvíle podporovali."

Ačkoliv je někdy ženská házená podceňovaný sport, v sobotu šlo u Vajgaru o pořádně tvrdou bitvu.

„Derby je vždy vyhecované a tedy tvrdé. Ale ničím se nevymykalo z pravidel fair-play," řekl Jan Slavík, trenér Písku.

„Oba mančafty se navíc potýkaly s velkým počtem technických chyb, a tak minulá derby byla kvalitnější. Dnes každou chvíli někomu upadl balon," uzavřel Karel Petržala, kouč Jindřichova Hradce.

Házená J. Hradec – Sokol Písek 22:19 (10:10)

Rozhodčí: Frieser B. Frieser L. Diváci: 690. Sedmimetrové hody: 4/4 – 3/3. Vyloučení: 7 (ČK Markesová za 3 vyl) – 5.
J. Hradec:
Melichová, Michalová, Davidová – Vlková, Prokešová 1, Kohoutová 5, Matoušková 1, Kočová, Eliášová 2, Markesová 1, Jonová 2, Voldánová, Bílková, Krupicová 9/4, Maryšková 1, Zahradníková.
Písek: Stojarová, Brožová – Vrabcová 2/2, Boorová, Součková 1, Michková 2, Königová, Rusfelová, Černá, Bubeníková 3, Kutlvašrová 3, Šichmanová 1, Kalčíková, Malá 7/1, Palasová, Dvořáková.