Postoupit hned na první pokus se českobudějovickým volejbalistům nepodařilo. S vedením 2:0 na zápasy a mečbolem v kapse odjeli v sobotu do Ústí nad Labem, kde včera odehráli třetí utkání čtvrtfinále s domácími mladíky.

Jihostroj prohrál 1:3 a dnes jej tak čeká čtvrté utkání v sérii, která by měla s velkou pravděpodobností skončit dnešním duelem. Severočeši totiž mají v kádru pouze jednoho nahrávače a ten místo na zápas vyrazí do nemocnice.

„Už od ledna mám prasklý meniskus a křížový vaz v koleni. Protože v Ústí není druhý nahrávač, slíbil jsem, že budu hrát dál a pomůžu týmu vybojovat alespoň postup do play off. V pondělí ale musím nastoupit do nemocnice a v úterý jdu na operaci, kterou už nemohu déle odkládat. Už tak možná nestihnu začátek srpnové přípravy a připravil jsem se o beachvolejbalové turnaje a možná i o světovou univerziádu,“ informuje dvaadvacetiletý Filip Habr, jehož už od října vlastní VK Jihostroj Č. Budějovice.

Ve včerejším utkání se Ústí dařilo téměř vše. „Byl to zápas jako u nás. Vše jim vycházelo, navíc do haly nepříjemně svítilo sluníčko. První set jsme zvládli, druhý už ne, ve třetím dějství jsme si v koncovce udělali tři chyby a prohráli jsme jej. Pak už hráli domácí v euforii. Dnes podali výborný výkon,“ zhodnotil utkání nahrávač Jihostroje Michal Sládeček.

Ten věří, že dnešním zápasem série skončí. „Už budeme na halu zase více zvyklí, navíc nebudou mít Habra, což je pro nás plus. My se ale musíme soustředit na sebe a svůj výkon a zítra to dokopnout.“

Junioři neuspěli

Do domácích odvet v semifinále juniorské extraligy vstupovali českobudějovičtí hráči za stavu 1:1, když ve Zlíně o minulém víkendu dokázali jednou zvítězit. Pod Černou věží ale nedokázali využít domácího prostředí a prohráli oba zápasy. Nejprve v sobotu podlehli Moravanům 0:3 (-19,–20,–8), v neděli pak nedotáhli obrat v utkání až dokonce 2:3 (-18,–19,18,15,–15). Prohrávali už 0:2, srovnali po boji na 2:2, avšak v tie breaku si zajistil Zlín postup do finále vítězstvím 17:15. Svěřenci trenéra René Dvořáka si tak zahrají s Brnem (prohrálo s ČZU Praha) o třetí místo, série začíná 16. dubna.

Ústí nad Labem – Č. Budějovice 3:1 (-21, 19, 26, 22)

Rozhodčí: Renčín, Krtička. Čas: 118 min. Diváci: 450, série: 1:2.
Sestava ČB: Sládeček, Motys, Čajan, Fila, Smrčka, Sukuba, libero Juračka – Michálek, Torcello, Mach.

Ostatní zápasy: Příbram – Benátky 3:0 (16, 15, 16), konečný stav série 3:0; Liberec – Ostrava 3:0 (23, 17, 19), série 2:1; Havířov – Zlín 2:3 (-18, 21, 22, –23, –8), série 1:2.