Bývalý aktivní závodník, jenž pochází z Litvínova, před lety jezdíval i federální mistrovství republiky startoval. Za svůj největší úspěch považuje třetí místo v domácím veteránském šampionátu v kategorii nad padesát let. Nyní už ale sám nezávodí. „Stal se ze mě motokrosový funkcionář," usmívá se.

V minulosti se staral především o český ženský motokros. „K tomu mě přesvědčila přítelkyně, abych pro holky něco zorganizoval. To se podařilo a již několik let u nás holky jezdí mistrovství republiky," říká. „Jsem už skutečně spíše bafuňář než jezdec," dodá.

Funkcionářskou dráhu nastartoval Pour velice rychle. „Začal jsem předsedat jury na závodech mezinárodního mistrovství republiky. Stal jsem se členem výkonného výboru Svazu motokrosu, kde mám na starosti ženský motokros, veterány a také freestyle," vypočítává.

Pourova cesta ze severu Čech do Jinína prý byla celkem jednoduchá. „Po silnici směr Strakonice," směje se. Již vážněji ale vysvětlí, jak k jeho přesunu skutečně došlo. „V areálu, jehož majitelem je a bude Autoklub České republiky, skončil předcházející nájemce pan Strach, který zde provozoval se svým Off Road klubem Jinín motokrosovou činnost. Nájemní smlouva mu vypršela a nebyla obnovena," připomíná známou skutečnost.

Vzhledem k tomu, že v jinínském areálu v té době probíhalo zateplování, což byla významná investiční akce, bylo třeba sehnat nového nájemce. „Vzhledem k těmto okolnostem to musel být někdo, kdo mohl nastoupit prakticky okamžitě. Oslovil mě prezident Autoklubu pan Ječmínek, jestli bych si to v Jiníně nechtěl vzít na povel. Byl jsem asi jediný kandidát, který byl schopen do Jinína ze dne na den nastoupit," míní.

Pour podepsal dlouholetou nájemní smlouvu a v Jiníně tak začal fungovat jeho klub Erwo Jinín MX Club. „Činnost v areálu poběží stále stejně dál, což je dáno i smlouvou. Z té nemohu nikam uhýbat. Budeme v Jiníně i nadále provozovat motoristickou činnost," ujišťuje.
V minulosti se v Jiníně třináctkrát uskutečnil závod mistrovství světa. Velké závody jsou ale asi dočasně minulostí. „Nechci házet předčasně flintu do žita, ale myslím si, že za současných finančních podmínek nebude zájem mistrovství světa a podobné velké závody pořádat. Je to nesmírně drahá záležitost. Na velké závody momentálně peníze nejsou. Třeba se to změní v nějaké vzdálenější budoucnosti," vysvětluje Pour. „Loni se v Jiníně jelo mistrovství Evropy, kterého se ve třídě Open zúčastnilo sedmnáct jezdců, z nichž bylo jedenáct domácích. To bylo fiasko a ani diváky takový podnik nepřitáhne. O takový závod bychom zájem ani neměli," zdůrazní.

Co ale určitě zůstává, tak je možnost na trati v Jiníně trénovat a chybět nebudou ani závody. Tím nejatraktivnějším bude letos bezpochyby spojené klání seniorského i juniorského domácího šampionátu, které se uskuteční o státních svátcích 5. a 6. července. „Bude to společný závod. Nebude to tak, že jeden den budou junioři a druhý den dospělí. Systém bude podobný jako v mistrovství světa. V neděli pátého července se odjedou všechny tréninky a kvalifikace, mladíci budou mít na pořadu v neděli i finálové rozjížďky. V pondělí budou pouze ráno warm upy a poté už se bude jenom závodit. Na programu budou třídy MX1, MX2, veteráni a ženy," dává nahlédnout do plánu letního motokrosového svátku.

V srpnu do Jinína zavítá také domácí šampionát v sajdkárkrosu a čtyřkolek. „K tomu ještě pojedeme tři regionální přebory a jednáme také o Amatér Cupu. Závodit se bude v Jiníně i letos dost," slibuje Erich Pour.

Velké úpravy chystá Pour na samotné trati, která dozná značných změn. „Trať se bude předělávat. Zrušena bude celá její přední část. Především jde o výjezdy k lavicím, kde jsou výfuky motocyklů namířené přímo proti obci Jinín a působily nadměrný hluk. Přední část tratě bude nahrazena vzadu za lesíkem," popisuje převratné novinky v areálu.

Dvě velké lavice nedaleko parkoviště závodních strojů by však neměly zůstat bez využití. „Rádi bychom je využili pro freestyle motokros," informuje Pour o atraktivní novince, která by měla mít na jihu Čech premiéru. „Někdo s tím začít musí," směje se. „Právě při červencovém mistráku bychom chtěli obě lavice nasvítit a udělat v neděli večer exhibici," rozkrývá své plány.

Na zbytku nevyužité současné tratě chce vybudovat BMX trať s klopenými zatáčkami. V plánu je také lanový park, lesní posilovna, hřiště na beach volejbal či prostor pro grilování. „Chceme, aby ubytovací kapacity a vlastně celý areál byly využitelné prakticky celoročně, a ne jenom při závodech. To jsou však dlouhodobější plány. To budeme předělávat za chodu," informuje o svých záměrech.

Erich Pour se stal také členem nově vzniklé sportovní komise SMS Jižní Čechy. „Lidi z jihočeského střediska znám a jsem rád, že s nimi mohu spolupracovat. Už jsme vyřešili různé věci. Hlavně jsem rád, že se nám podařilo prosadit v krajském přeboru návrat ke klasickému systému bodování," tvrdí.