Ivan Pliasetskyi a Valerij Todua. Především na příjezd Toduy se fanoušci na jihu Čech hodně těší. Oběma hráčům klub i příznvci volejbalu vyjádří podporu. "Valda u nás prožil pět sezon, hrál tu nejdéle ze všech cizinců v historii klubu," říká tiskový mluvčí Jihostroje Č. Budějovice Matěj Mayer.

"Zanechal tady velikou stopu. Uměl strhnout spoluhráče k lepším výkonům."

A tuto roli má i ve svém novém působišti. Teď je z něj pražský lev.

Ukrajinec Valerij Todua v JihostrojiUkrajinec Valerij Todua v JihostrojiZdroj: Deník/ Jan Škrle

Klub z Českých Budějovic se aktivně zajímá i o osudy svých bývalách hráčů a v této době to v případě Ukrajince platí dvojnásob. Todua pochází z Kirovohradum hrával i v Charkově, s volejbalem začínal ve škole až v sedmnácti letech. Zanedlouho mu bude třicet.

Zatímco sportovní federace odvolávají a přesouvají zápasy z území Ruska, volejbalová mezinárodní organizace FIVB stále počítá s mistrovstvím světa, které by se mělo hrát právě v Rusku. Proti tomu se generální manažer Jihoístroje ČB Robert Mifka na sociálních sítích velmi ostře ohradil.

V okamžiku, kdy dorazí do Českých Budějovic Ukrajinec Todua, Jihočeši chtějí, aby cítil, že v těžkých válečných chvílích podporují jeho zem. "Rodinu mám na Ukrajině, ale i tady. Spoluhráči v klubu jsou také rodina," říká ukrajinský chasník, který se už v začátku konfliktu vyjádřil i k událostem na Ukrajině. "Je hrozné vidět, když mladí kluci odcházejí do války a umírají."