Jaký byl začátek vaší přípravy?
Naše příprava probíhá už měsíc. Dosud jsme tvrdě fyzicky trénovali. Věnovali jsme se především atletice, posilovně a plavání, s minimem volejbalu.

Na míč jste si vůbec nesáhli?
Ne. Pouze jsme se koncem srpna přesunuli do haly, ale i tam pokračujeme ve fyzické přípravě. Zatím jsme mužstvo nijak nesehrávali.

Hra s míčem hráčům nechybí?
Míče si ještě užijí dost. Vzhledem k tomu, že liga začíná až ve druhé polovině října, tak máme zatím čas.  Navíc nám k tomu, abychom se mohli kvalitně sehrávat, chybí  reprezentanti, kteří jsou na soustředění a hrají kvalifikační zápasy o postup na mistrovství Evropy.

Kdy se mají reprezentanti k mužstvu vrátit?
Již před dvěma týdny se vrátil předčasně kvůli zranění nahrávač Filip Habr. Zpátky u mužstva je i Kriško a u reprezentace tak zůstal už jen Vladimír Sobotka. Všichni bychom měli být pohromadě kolem 15. září.

Nahrávač Habr se tedy zařadil mezi marody?
V národním týmu měl problémy s kolenem. Nenechali ho tam doléčit drobné zranění, které si tam přivodil, a proto se rozhodl vrátit se do Českých Budějovic a doléčit se tady.

Jak jeho doléčování probíhá, může s vámi alespoň trochu potrénovat?
Při některých cvičeních v hale má drobné úlevy, jinak s námi ale fyzickou přípravu normálně absolvuje.

Jak vypadá situace okolo dalších marodů?
Tomáš Fila je pod dohledem fyzioterapeutů, kteří s ním cvičí. Jinak normálně trénuje a dělá takových sedmdesát, možná osmdesát procent toho, co dělají ostatní. Má naordinovány speciální cviky, které musí dělat nejen při tréninku, ale i ve svém volném čase.

Jste v jeho případě optimisty, co se týká jeho dalšího působení u mužstva?
Všichni věříme, že do začátku ligy bude schopen nastoupit. Rozhodně však na něho nijak netlačíme. Od doktorů máme dobrozdání, že jeho léčba probíhá úspěšně. Lámat přes koleno ale nic nebudeme. Do hry se zapojí, až bude skutečně zcela fit.

Problémy měl i blokař Mach…
Radek Mach měl problémy s lokty. Ty už ale odezněly a Radek se tak může naplno připravovat.

Trenér Svoboda na začátku srpna hovořil o možnosti Machovo návratu k reprezentačnímu mužstvu v případě, že by se hráč uzdravil. Je to ještě v této fázi možné?
Myslím, že taková možnost v tuto chvíli reálná není. Reprezentační akce budou brzo končit. To by se musel jedině nějaký hráč na jeho postu zranit, aby to vůbec připadalo v úvahu. Pokud se však nestane nic neočekávaného, Mach zůstane s námi.

Jak se adaptoval nový hráč týmu, Peter Pláteník?
Peter Pláteník je velká posila. Proto ho taky vedení do Jihostroje angažovalo. Do mužstva zapadl úplně bez problémů. Se staršími spoluhráči se zná, protože s nimi hrával v reprezentaci.

Jste tedy přesvědčeni, že bude skutečnou posilou?
Je to výborný hráč a věříme, že nám hodně pomůže.

Kdy nejdříve plánujete odehrát nějaké přípravné utkání?
V nejbližších dnech plánujeme odehrát nějaký přátelský zápas, ještě ale přesně nevíme s kým.  Soupeřem by mohla být Příbram nebo Praha. To se ještě musí domluvit.

To už budete mít k dispozici i hráče z národního týmu?
Mělo by to být ještě předtím, než se reprezentanti vrátí. Až budeme všichni pohromadě, chceme odehrát dva turnaje ve Zlíně a v Liberci. Konat se budou posledních čtrnáct dnů v září.

Zahrál si třeba někdo z jednotlivců na nějakém venkovním turnaji? Na Meteoru právě skončilo Loučení s létem…
Kdepak, kluci toho mají dost. Po celotýdenní dřině dostali na víkend volno a rozjeli se do svých domovů.

Vy osobně jste si ale turnaj ujít nenechal…
Turnaje se zúčastnili naši kadeti a junioři dohromady. Já jsem tam s nimi byl,  řekněme jako trenér.

Liší se nějak zásadně jejich příprava od tréninku mužů?
Trénují spolu asi tři týdny. Také pracovali na fyzické kondici a žádný turnaj dosud neodehráli. Takže teď na Meteoru hráli poprvé.

Jak se vám jejich výkony na turnaji líbily?
Moc jim to nešlo, s míčem se zatím v této fázi přípravy moc nekamarádí. Je znát, když hrají proti týmům jako je Lokomotiva nebo například Špaček, které pravidelně přes léto hrají. Je vidět, že tato mužstva mají určitý náskok oproti nám. Těm juniorům to trvá trochu déle, než se pořádně sehrají.