“Registrovalo se 560 a dorazilo celkem 820 běžců,” potěšeně konstatoval Martin Kuba, zakladatel Nadačního fondu Jihočeské naděje, do něhož společnost OIG POWER za odběhané kilometry věnuje přes čtvrt milionů korun pro mladé talenty z nepříznivých sociálních podmínek.

Pro dobrou věc absolvovala 5 km babička Zdeňka Sýkorová s malými vnuky Zlatuškou, Karolínkou a hokejistou Míšou a užili si prý hezký den. Sedmiletý Max Kosiński trénující taekwondo si dal totéž a potom se těšil na medaile. Celá rodina Jelínkova ze Štěpánovic přijela před rodinnou oslavou a čerstvě 6letá gymnastka Lucinka běžela s nejmenšími, Vojta v žákovském týmu HC Motor v rámci tréninku letní přípravy, taťka Stanislav jako jejich trenér. “Nejsme tu pro výkon, ale pro radost,” tvrdila maminka Klára.

Desetiletý hokejista Ondřej Štochl z Budějovic také nebyl z rodiny jediný, kdo se vydal na kratší trasu. V cíli byl za 39 minut, zatímco maminka ještě běžela s 5letým bráškou, který závod zvládal na koloběžce. Zpocený Ondřej bezprostředně po doběhu prohlásil: „Běžel jsem pět kilometrů indiánským během a je to hodně velká makačka.” Přiznal, že tak dlouhá trasa byla pro něj premiérou, neboť dvakrát týdne běhají tréninkově 1,7 km ze stadionu na Meteor a zpět, tedy “jen” 3,4 km.

Dominik Javůrek
Na Hradišti byl suverénem hlavní motokárové kubatury Dominik Javůrek



Odpoledne po vyhlášení vítězů a předání super cen vylosovaným závodníkům ocenili diváci psí výcvik.

Na podepsání knihy biatlonistky Gabriely Koukalové stály v řadě desítky lidí, kteří se s ní chtěli i fotit. “V knize je hodně kontroverzních témat a nebylo pro mě lehké otevřít se všem. Ale věřila jsem, že se tam lidé trochu najdou, a doufala, že jim to třeba pomůže v nějaké nelehké životní situaci. A přijdou na to, že jinakost může být pro člověka bonus a není třeba se stydět,” řekla Gabriela ke knize Jiná.

Výtěžek z tohoto prodeje věnuje nadaci. „Ráda pomáhám dobrým věcem, myslím, že je to jedna z nejdůležitějších věcí, které by měl člověk v životě dělat. Vážím si pozvání na takovou krásnou sportovní akci, protože sport mám v krvi. Byla to jedna z akcí, na které jsem se nejvíc těšila. Doufám, že výtěžek pomůže a bude více takových smysluplných akcí,“ řekla nám Gabriela Koukalová.

Martin Kuba zhodnotil první ročník běhu: „Tak obrovský úspěch nás nadchl. A chceme pokračovat.“

Pár čísel o závodu
- 820 závodníků běželo 5 či 10 km, malé děti jeden
- zvládli celkem 5165 km a za každý dá společnost OIG POWER fondu 50 Kč
- fond Jihočeské naděje získává 258 250 korun