Světový šampionát juniorů a veteránů v raftingu, který se jel v Českém Vrbném, patřil českým reprezentantům. Úspěšní byli i senioři v Evropském poháru, který se jel současně se závodem mistrovství světa. Na druhém místě v kategorii R4 ve sprintu skončil raft pořadatelského oddílu Hanace rafters, na jehož palubě seděl i Libor Peška.

Dojeli jste na druhém místě, ale ta ztráta na vítězný raft TR HIKO byla hodně těsná?
Ta ztráta byla dvě desetiny sekundy. Na této vodě, která tu teče, to znamená, že jsme zůstali pozadu maximálně o deset centimetrů.

Jste si vědomi nějakého okamžiku nebo úseku, kde jste mohli tu ztrátu nabrat?
Myslím, že jsme měli rezervu při první jízdě v horní části trati. Tam je taková klidná pasáž, kde nejsou vlny a tam jsme se do toho měli více opřít. Druhá jízda už byla mnohem lepší. Nejenom na čas, ale i pocitově.

Jste hodně zklamaný?
Já si myslím, že je to velký úspěch, protože druhé místo na Evropském poháru není vůbec špatné.

Alespoň budete mít na nadcházejícím mistrovství Evropy svým rivalům co oplácet.
My jsme si tak s klukama říkali, že Vrbné přenecháme dětem a Lipno bude hýbat světem a Evropou. Takže uvidíme, co nás čeká.

Věříte tedy, že na Lipně to dopadne obráceně?
Musíme být skromní, protože se může také stát, že skončíme třeba třicátí a pojedeme domů. Jsme však domácí oddíl a proto chceme udělat co nejlepší výsledek a mít z toho dobrý pocit.

TR HIKO jsou vašimi největšími soupeři?
Kromě TR HIKO jsou dalšími velkými soupeři TR Rafting Morava. Ti tady dnes nestartovali. Soustředí se na Lipno. Buď jsou někde na soustředění nebo odpočívají.

Máte přehled také o zahraniční konkurenci?
Zahraniční konkurenci jsme neměli takovou možnost sledovat, protože letos se nám nedařilo objíždět všechny závody Evropského poháru. Nevím, jak je kdo připraven.

Jaké disciplíny na Lipně pojedete a ve kterých cítíte největší šanci?
Pojedeme všechny disciplíny. To znamená sprint, slalom, sjezd i vyřazovací závod ve sprintu H2H. Největší šance máme ve sprintu a ve sjezdu. Slalom nám tolik nejde, ale získali jsme na tuto disciplínu novou posilu, kterou je juniorský reprezentant Pavel Foukal. Je to výborný slalomář a určitě pomůže.

Bude trať pod lipenskou hrází náročnější, než tady v Českém Vrbném?
Je tam těžká voda. Čeká nás náročný asi devítikilometrový sjezd. Sprint bude o trochu kratší. Tady v Českém Vrbném jsme měli čas sto vteřin a nějaké desetiny. Na mistrovství Evropy bychom se měli dostat pod sto vteřin. Pod Lipenskou přehradou je ta trať asi o sto metrů kratší.

V jakém složení jezdí posádka vašeho raftu?
Se mnou vzadu sedí Michal Cuc. Na háčku je Tomáš Saiko a na druhé straně náš kapitán Antonín Haleš. Ten se střídá právě s Pavlem Foukalem na slalom. Foukal je z Klášterce nad Ohří, jinak jsme všichni z Budějovic nebo z Krumlova.

Jestli se nepletu, tak Antonín Haleš je juniorský reprezentant, který získal na právě skončeném světovém šampionátu tady ve Vrbném zlatou medaili?
Ano, tenhle rodák z Českého Krumlova má skutečně náročný program. Letos už má za sebou i mistrovství světa ve sjezdu. Z francouzského Burgu si přivezl rovněž medaili. Je to výborný závodník. Navíc mladý a perspektivní, a proto je naším kapitánem.

Počasí vám na kanále v Českém Vrbném během závodů moc nepřálo. Neobáváte se, že na Lipně to bude tento týden podobné?
Musíme se připravit na všechno. Já teď na Lipně bydlím a vím, jak je tu počasí nevyzpytatelné. Déšť je to nejmenší. Horší je vítr, který může komplikovat slalom. Řešili jsme i oblečení. Musíme se připravit na třicetistupňové vedro stejně jako na pořádnou zimu a déšť.