Jižní Čechy – Dnešní první etapou z Třeboně do Nové Bystřice odstartuje cyklistický etapový závod Okolo jižních Čech 2013. Po loňském premiérovém ročníku se letos pojede podruhé.

Svým zařazením do kalendáře UCI Europe Tour kategorie UCI 2.2 patří k nejprestižnějším závodům svého druhu na území České republiky.

Na jihočeské tratě vyrazí celkem 131 jezdců z osmi tuzemských a čtrnácti zahraničních týmů.

„Zhruba dvacet přihlášek dalších týmů jsme museli odmítnout," říká Jan Hájek, ředitel závodu, jehož pořadatelem je cyklistický klub RBB Invest Jindřichův Hradec a město Jindřichův Hradec. Záštitu nad ním převzal Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje.

Město okolo rybníku Vajgar je hlavním centrem závodu. Uvidí dnešní slavnostní představení týmů na náměstí, stejně jako nedělní finish závěrečné etapy.

Své stany v Jindřichově Hradci rozbalí také všichni závodníci a členové doprovodných týmů, z čehož budou profitovat místní podnikatelé. „Minulý rok byli ubytování v areálu státní vysoké školy. Letos jme se rozhodli zajistit veškeré ubytování u soukromých poskytovatelů. To znamená, že zhruba půl milionu korun zůstane ve městě," říká Stanislav Mrvka, starosta města.

Stejnou částku si mezi sebou rozdělí také jednotliví závodníci. „Je to tak dáno mezinárodními regulemi UCI pro pořádání závodu této kategorie," říká Jan Hájek. Odměny se udělí vždy nejlepším dvaceti závodníkům po každé etapě a dále také celkového pořadí závodu.

Celkový rozpočet akce činí 
3 200 000 Kč. Na jeho plnění se významně podílí generální partner Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ.  „Další prostředky pokryjí startovací a cílová města jednotlivých etap a další partneři," upřesňuje Hájek.

Pořadatelé by si přáli co největší počet diváků. „Jsme na ně připraveni." Pro návštěvníky závodu je připraven doprovodný program. Na startu i cíli každé etapy například zazpívá finalistka soutěže Superstar Michaela Nosková.

Trať závodu

1. etapa, 5. 9. 2013: Třeboň – Nová Bystřice (53 km)

2. etapa, 6. 9. 2013: Týn n. Vlt. – Milevsko (143 km)

3. etapa, 7. 9. 2013: Trhové Sviny – Tábor (181 km, „královská" etapa)

4. etapa, 8. 9. 2013: Písek – J. Hradec (140 km)

Trikoty v závodu

Nejlepší jezdec: žlutý (ČEZ – Jaderná elektrárna Temelín)

Nejlepší sprinter: zelený (RBB Invest)

Nejlepší vrchař: bílý s červenými puntíky (Bohemia Regent) 


Nejlepší jezdec do 23 let: bílý (Author)

Nejaktivnější jezdec: bleděmodrý (TV Nova)