Ta zpráva se neposílá do světa lehce. Zemřel Petr Vitoň. Kolega. Novinář. Pohotový fotograf, velmi obětavý kameraman. A hlavně kamarád. "Přišel jsem jako mladík v krátkých kalhotech s červenýma ušima do redakce tehdejší Jihočeské pravdy, kde v jedné místnosti seděli Petr Turek, Vláďa Majer a Míla Ortman, jako u tří mušketýrů nesmím zapomenout na čtvrtého vzadu, tím byl Petr Vitoň," zavzpomínal nedávno při návštěvě svých rodných jižních Čech publicista Jan Rejžek. "Vytvořili jsme s Petrem dvojici. Byl můj dvorní fotograf. Měl úžasně vtipné nápady." Jan Rejžek dokonce jednu anekdotu okamžitě vysypal z rukávu: "Dělal jsem interview s mladou dostihovou jezdkyní, Petr ji vyfotil na budějovické křižovatce na houpacím koni. Vyhráli jsme si spolu."

Jihočeský fotograf Petr Vitoň se často pohyboval u Lipna. Nejen na břehu, ale plul po jeho hladině. Pochopitelně s fotoaparátem. Snímky, které pořídil při závodech jachet, kouzelně dokreslovaly kouzlo jihočeského moře.

Petr Vitoň zemřel 28. února ve věku nedožitých 81 let. Kamarádi a členové rodiny se s ním naposledy rozloučí 13. března v obřadní síni českobudějovického krematoria.