Českobudějovický rodák, absolvent gymnázia, Pedagogické fakulty JČU a pražské FTVS UK, povoláním kantor – tělocvikář s prvním angažmá v září 1952 na ZŠ v Horní Plané a odchodem do důchodu z funkce vedoucího Katedry tělesné výchovy na PF JČU se narodil 3.3. 1929.

S volejbalem se seznámil v roce 1945 zásluhou tělocvikáře O. Strejčka na Zátkově reálném gymnáziu v Českých Budějovicích a hra jej natolik zaujala, že vstoupil do oddílu odbíjené při Sokole ČB II., kde se věnovali mládeži.

Ucelený příběh Jana Hondlíka přinášejí oficiální stránky Českého volejbalového svazu (cvf.cz) .

Ve výběrovém družstvu RH Praha se sešel krajany Antonínem Loužkem a Stanislav „Ickem“ Fejfarem.

Založil družstvo mužů ve Slavii PF ČB, které v roli hrajícího trenéra dovedl z okresního přeboru do 2. ligy. V závěru hráčské kariéry založil B tým Slavie PF, složený z kantorů dalších budějovických škol a do roku 1981 s nimi startoval v okresním přeboru a při odborářských soutěžích resortu školství.

S výškou, která by dnes sotva stačila (182 cm), hrál na postu smečaře nebo nahrávajícího smečaře.

V roce 1954 byl poprvé pozván na soustředění seniorské reprezentace ČSR a ve stejném roce byl nominován na Světové akademické letní hry v Budapešti, ze kterých si přivezl stříbrnou medailí.

V roce 1956 si zahrál na mezinárodním turnaji o Pohár osvobození Bratislavy, při kterém byli reprezentanti rozděleni do 3 družstev a startovali pod názvy Praha, Brno a Bratislava. Absolvoval řadu zahraničních zájezdů jak s mateřským klubem (Maďarsko, Itálie), tak na hostování s jinými družstvy (se Slavii VŠ Praha byl v Jugoslávii, s Lokomotivou Praha v Polsku, s Jitexem Písek v Rakousku. Jan Hondlík zemřel ve věku 93 let.