Basketbalistky U19 Chance chtěly vykřesat v utkání proti VŠ Praha jiskérku naděje na přímou záchranu v Bonver ŽBL, v důležitém zápase s VŠ Praha však prohrály.

Rozhodnuto nicméně zdaleka není. V základní části odehrají Jihočešky ještě šest zápasů, a poté se ještě utkají s týmy ze spodku tabulky ve skupině o udržení.
Zápas začal lépe pro svěřenkyně trenéra Ivana Beneše, který se do Strakonic vrátil po téměř tři čtvrtě roce. Jako první se sice do koše trefila domácí Irena Vrančičová, další průběh prvního kvartálu však patřil pražským vysokoškolačkám. Ty také první čtvrtinu vyhrály v poměru 18:22.
Domácí hráčky oslabené o nemocnou Jolanu Krejčovou a zraněnou Jitku Musilovou začaly od druhé čtvrtiny náskok Pražanek umazávat a skóre se pomalu překlápělo v jejich prospěch. V poločase už basketbalistky U19 Chance vedly o jeden bod 33:32.
Velice vyrovnaná hra pokračovala i po poločasové přestávce. Jihočešky v jednu chvíli odskočily na rozdíl šesti bodů, po třech čtvrtinách byl ale stav 45:43.
Domácí basketbalistky si udržovaly mírný náskok i v závěrečné čtvrtině a ještě minutu a půl před koncem vedly o šest bodů 57:51.
Jestliže se vysokoškolačky do této chvíle střelecky trápily, během poslední minuty jim vyšlo vše na co sáhly. Za minutu a deset vteřin nastřílely deset bodů. Dvě trojky, dva proměněné trestné hody a z rychlého brejku ještě v závěru zatloukla hřebíček do strakonické rakve Mircová.
Pražankám hodně pomohly i chyby, kterých vyrobily v závěru strakonické hráčky více než dost. „Neproměnili jsme dvě šestky, nezvládli jsme doskok, po kterém jsme inkasovali trojku a nakonec jsme udělali zbytečný faul u postranní čáry. Tyto chyby nás stály vítězství," okomentoval rozhodující chvíle utkání jeden z trenérů U19 Chance Jiří Johanes.
Hráčky však pochválil za bojovnost. „Snažily se, makaly naplno, nakonec se však dopustily v závěru zásadních chyb. Nemůžeme se vymlouvat ani na to, že máme mladý a nezkušený tým. Je to škoda, protože si myslím, že jsme hráli lépe než soupeř a zasloužili jsme si vyhrát," dodal Johanes.
Soupeř tentokrát byl k poražení. Vysokoškolačkám se nedařilo hlavně střelecky a ani zdaleka nezopakovaly dobrý výkon z utkání proti Slavii Praha. Na tom se shodli rovněž oba trenéři.
„Nastoupili jsme bez dvou hráček, které jsou pro nás klíčové, takže jsme v takto vyrovnané utkání ani nedoufali. Vyrovnaný zápas nakonec rozhodly poslední dvě minuty. Podobně jsme prohráli například i v Karlových Varech a trochu již na nás kvůli těm nevydařeným koncovkám dopadá psychická deka. Hráli jsme zkrátka bojácně," míní kouč U19 Chance.
Jiné vysvětlení má Michaela Drachovská, podle které byla klíčová neúčast dvou hráček. „Myslím, že je to tím, že hrajeme v úzké rotaci. Když pak jde do tuhého, tak unavená hráčka, která stráví na hřišti tolik minut, se snáze chyby dopustí. Je to smutné, protože to už je několikátý zápas, který jsme takto v závěru ztratily. Vždy chybí pár minut do konce, jsme nahoře a nedokážeme to dotáhnout," nabízí svůj pohled strakonická podkošová hráčka.
Na jedné straně velký smutek, na druhé velká úleva. „Jsem šťastný, že to takhle dopadlo a strakonické holky musím jenom pochválit. Byly oslabené, ale hrály pěkný basketbal a do utkání daly všechno. Je mi jich trochu líto, protože zdejší prostředí mám rád, přijel jsem ale jako soupeř a tak to prostě je," oddechl si po utkání hostující trenér Ivan Beneš.
Také on zaznamenal pokrok, kterého strakonické basketbalistky dosáhly. Své hráčky zase pochválil za dobré bránění. „Připravovali jsme se zodpovědně, protože jsme věděli, že domácí teď mají střeleckou fazónu. Jinak jsme ale nepodali oslnivý výkon," říká Beneš.
V konečné vítězství Ivan Beneš věřil, i když jeho tým minutu a půl před koncem o šest bodů prohrával. „Do té doby se nám nedařilo střelecky, takže to byl tak trochu i malý zázrak, že nám to tam na konci napadalo," dodává na jihu Čech tolik oblíbený trenér vysokoškolaček.

Fakta z utkání: U19 Chance – VŠ Praha 57:61 (18:22, 33:32, 45:43) – Body: Gaislerová a Vrančičová 13, Voráčková 11 – Záplatová 17, Pudláková 15, Mircová 10. Střelba za 2 b.: 53/19 – 55/13. Trojky: 6/1 – 19/8. Trestné hody: 20/16 – 15/11. Doskoky: 32 – 42. Ztráty: 19 – 16. Fauly: 20 – 24. Diváků: 200.