První neděle v září se pro milovníky volejbalu stala v Kališti přátelským setkáním. Tradice začala před 68 roky. „Jsme hrdí na to, že můžeme být účastníky,“ přikyvuje Jan Pinc. Loni oslavil kulatou osmdesátku, letos opět nastoupil na kurt.

„Jen jako nahrávač,“ říká a hned sám sebe opravuje: „Nahrávač je ale přece mozkem celého týmu.“Už několik generací pokračuje v tomto turnaji. „Volejbal je krásný kolektivní sport,“ shodli se účastníci 68. ročníku.Jan Pinc je nejen volejbalovým nadšencem, ale také pečlivě mapuje historii.

„Průkopníky hry pod vysokou sítí byli v této malebné vísce českoslovenští vojáci a vysokoškoláci, studenti, skauti. Hrálo se zejména v osadách trampů, hrávaly tělovýchovné organizace, Sokol, dělnické jednoty.“Po založení TJ Sokol Kaliště v roce 1954 se u Lipí hráli volejbalisté okresní přebor. „Mladým hráčům bylo jenom patnáct až sedmnáct let,“ vzpomíná Pinc.

A jací byli soupeři? Jen namátkou: Husita ČB, PS ČB, Slovan ČB, Nová Ves… Kaliště jsou krásnou vesnicí pod vrcholky Blanského lesa. „Nad námi je Kleť,“ dívá se Pinc na nepříliš vzdálený horizont.

„Důležité je, že pokračujeme bez přerušení, ať už bylo jakékoli počasí.“ Letošní vyšlo skvěle. V minulosti i sněžilo, v roce 2022 ale krásně svítilo sluníčko a bylo příjemně teplo. „Důležité je, že hrajeme volejbalový turnaj bez přerušení. V každém mužstvu jsou mladí lidé, kteří stmelují jednotlivá družstva.“Ředitele turnaje nepotěšily covidové problémy hráčů z Lipí, kteří se museli z turnaje odhlásit. „Přitom jejich tým startoval už dvaatřicetkrát.“

Jihočeský basketbalový zázrak
Basketbalisté Tigers hlásí úspěšnou sezonu. Kvalita je posunula do reprezentace

Naopak bojovníci z Kaliště nevynechali za celou historii ani jednou. K tradičním účastníkům patří: Habří, Záhorčice, Hlincovka, Lokomotiva ČB, Kaplice, Mokré, Kvítkovice, Máj ČB, Dubné, Mydlovary, Budvar… „Snažíme se, aby mládež našla cestu ke sportu, aby mladí netrávili čas u počítačů,“ popisují pořadatelé svoji sympatickou motivaci. „Mládež našla cestu k volejbalu, učí se ovládat míč, utužuje kolektiv a navazuje na odkaz těch, kteří položili základy v minulosti.“ Úpravu areálu zařídili místní hasiči pod velením Václava Sládka.

„Hrál se také osmý ročník nohejbalového turnaje, je dobře, že je sportoviště využíváno, hrají se tu basketbal, stolní tenis, jsou tu prolézačky pro děti. Spokojení byli i diváci, kterých letos bylo opravdu hodně.“První místo v turnaji v roce 2022 vybojovalo Habří. „Hráli už posedmnácté.“ Kinderman, vedoucí týmu, doplnil: „Pro nás je to super zábava, máme skvělou partu, ta se na turnaji ještě zpevní.“Druhá příčka patří volejbalistům ze Záhorčic, kteří těžili především ze zkušenosti: Hanetšlegrová, nahrávačka: „Projevil se cit pro hru, naše výkony byly nadstandardní.“

Třetí pozice patří kolektivu hráčů z Třebína. „Ti měli v sestavě nejmladší hráče z rodu Homanů, ti tradici převzali od Antonína, Jana, Josefa, Jiřího a Jaroslava,“ zmínil ředitel turnaje Jan Pinc. Na čtvrtém místě skončilo domácí Kaliště, které poskládalo tým z tradičních bojovníků, přispěli i volejbalisté z K. Újezdu.Pohár a dorty předali nadšeným hráčům Jan Pinc a bývalá místostarostka obce Honnerová. „Všichni držíme palce v nové sezoně Jihostroji a už se těšíme na 69. ročník. Hurá,“ uzavřel 68. turnajovou kapitolu Jan Pinc.