Tři účasti, tři triumfy. Letošní seriál RunCzech má zatím jasnou královnu: Hanu Homolkovou. Při svém posledním startu na Mattoni 1/2Maratonu v Ústí nad Labem si dokonce vytvořila časem 1:18:10 osobní rekord. Favoritka pro závěrečný díl EuroHeroes Challenge v Českých Budějovicích (23. 10.) je tedy jasná. „Vyhrát všechny čtyři závody série by bylo krásné. RunCzech mám moc ráda, takže se opravdu těším. Skvělá organizace, atmosféra a diváci jsou vždy dokonalou součástí těchto závodů. A myslím, že i v Českých Budějovicích tomu nebude jinak,“ uvedla Homolková.

Pětadvacetiletá běžkyně už letos kromě Ústí zvítězila také v Karlových Varech a v Olomouci. Zálusk si dělá i na Mattoni 1/2Maraton v Českých Budějovicích, který slibuje rychlé pasáže okolo Malše a Vltavy. „Formu nemám špatnou, ale sezóna je už dlouhá. České Budějovice budou letos mým posledním závodem a pak si dám od běhání na chvilku pauzu. Budu chodit plavat a dělat jiné sporty, na které během sezóny nezbývá čas ani energie,“ nastínila.

Královna závodů RunCzech HomolkováKrálovna závodů RunCzech HomolkováZdroj: Foto: Deník/ Foto: RunCzech

S atletikou Homolková začala až na střední škole díky kamarádce z rodné obce Lísek, která navštěvovala oddíl v Novém Městě na Moravě. „Líbila se mi její atletická postava a nadšení, se kterým o atletice mluvila. Jednoho dne jsem ji požádala, zdali by mě nevzala na trénink. Bylo to skvělé! Nikdy nezapomenu na partu a atmosféru, kterou dokázal trenér Petr Hubáček starší během každého tréninku vytvořit,“ vzpomínala.

Její progres byl poměrně rychlý. Jistě jí pomohla také všestrannost, kterou získala v ostatních sportech. „Vyzkoušela jsem snad vše, na co si vzpomenete. Nejvíce času jsem však věnovala basketbalu, aerobiku a skalnímu lezení,“ vyjmenovala. „Atletické začátky jsem brala spíše jako zábavu a socializaci, kdy jsem trénovala dvakrát až třikrát týdně a důraz v mém případě nebyl kladen na výkon. To se změnilo až s nástupem na vysokou školu,“ řekla studentka Fakulty sportovních studií v Brně, kde nyní dělá doktorát, v jehož rámci mimo jiné i učí studenty atletiku a sportovní přípravu.

Mistr světa 2010 Jiří Novotný
Víme, co o Novotném říkali soupeři z Hradce Králové

Přesto se snaží dávat tréninku maximum. Však také za svoji nejsilnější zbraň považuje píli a pevnou vůli. „Trénuji každý den, ale díky studiu na sportovní fakultě se vše dá perfektně skloubit. Vedu i běžecké kurzy pro ženy a občas se postavím za kávovar. Je pravdou, že kdyby člověk měl lepší možnost sponzorů a příjem určený na soustřední, nemusel by toho mít tolik,“ konstatovala vytrvalkyně, jejímž snem je start na olympijských hrách. „Chci si tam udělat jméno a být motivací pro všechny, kteří chtějí začít žít zdravým životním stylem a mít rádi pohyb.“

A co Hanka ráda dělá, když netrénuje? „Jsem aktivní člověk, takže pokud zrovna neběhám, tak cestuji, jezdím na kole a zdokonaluji se v latte artu. Mám to štěstí, že se v životě obklopuji širokým spektrem lidí, takže ani kultura a hudba mi není cizí,“ dodala Homolková. (jiriuhlir)