Zvykněte si na sezení s rovnými zády. Nohy nechte mírně rozkročené, zhruba na šířku pánve, opřené o zem. Hlavu přitom držte vzhůru. „Půjde vám to lépe, když si představíte, že jste loutka a někdo tahá za pomyslný drátek, který prochází kolmo středem hlavy,“ radí Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, a vysvětluje: „Při běžném sezení je důležité zpevnit břišní stěnu a ramena stahovat dolů a dozadu k lopatkám.“

Bezlepkové dortíky s meruňkami
Bezlepkové dortíky s meruňkami

Při rozhýbávání ztuhlých partií vystačíte s prostorem jednoho metru čtverečního a s vlastní židlí. „Efekt je obrovský a v kanceláři si můžete klidně nechat i lodičky na nohách,“ říká Jana Havrdová. Nikdy nezapomeňte na prodýchání, cvičení bude úspěšnější. Naopak pozor dejte na rychlé a trhavé pohyby, ať si neublížíte.

Rozcvička pro:

Celá záda
Odsuňte židli kousek od pracovního stolu a přes rovná záda se pomalu předkloňte, přičemž nohy mírně rozkročte a rukama se dotkněte země, pokud to půjde. V této poloze vydržte. Nadechněte se do hrudníku, do beder. S každým dalším výdechem se váš předklon trochu prohloubí. Postupujte pomalu, dokulata, a pak hezky, obratel po obratli, se vraťte zpátky do sedu.

Svaly hrudníku
Sedíte nahrbení a špatně se vám dýchá? Uvolněte hrudní koš. Sedněte si na židli proti opěradlu a vzpažte. Zvolna připažením zapažte, ruce napřimte dozadu a zakloňte hlavu. Vydržte 10 sekund a pak ruce veďte zpět. Protáhnete nejen svaly hrudníku, ale také pletence ramenního.

Postranní svaly trupu
Seďte na židli. Vzpažte pravou ruku a zvolna se ukloňte vlevo, druhou ruku nechte v bok. Vydržte 10 sekund a pak se vraťte zpět, to samé opakujte na druhé straně.

Šíjové svaly
Ty snad cítíme jako první pěkně ztuhlé. Opatrně a rovném sedu na židli zvolna otočte hlavu vpravo a pak vlevo. Cvik opakujte co nejčastěji.

Uvolněná bedra
V sedu s rovnými zády se přetočte na jednu i na druhou stranu. Rotace probíhá v oblasti beder tak, že se jednou paží chytíte za opěradlo židle a druhou za sedadlo. S výdechem a hlavou vytaženou vzhůru se podívejte co nejvíc za sebe. Zůstaňte 3 nádechy a výdechy a s posledním výdechem se vraťte zpátky do úvodní pozice sedu. Opakujte na druhou stranu.

Duchovní Pavel Smolka ze Sedlčan začal pravidelně otužovat.
Sedlčanský duchovní Pavel Smolka se vrhl na otužování. Přidáte se také?

Ztuhlá ramena
Po delší práci s rukama na klávesnici (někdy i na volantu) jsou ramena tak ztuhlá, až pálí. Pomáhá jim protažení. Krouživým pohybem směrem vpřed a s nádechem vytáhněte ramena k uším. Pokračováním stejného krouživého pohybu vzad s výdechem pak stáhněte ramena dozadu a dolů.

Protažená záda i paže
Postavte se za židli, dejte obě paže na její opěradlo a v rovném předklonu trupu zatlačte pánví dozadu. Případně si udělejte malý krok vzad a cvik zopakujte.