Od samého začátku společnosti v roce 1992 sedí v křesle jednatele Milan Tollinger. „Tehdy jsme prodávali dva tisíce kusů měsíčně, bylo to spíš takové přilepšení k hokeji, který jsem tehdy hrál,“ začal vyprávění 57letý Jihočech s tím, že se jednalo o autobaterie značky Akuma. První sídlo firmy, ve které tehdy pracoval s bráchou, bylo v jeho rodinném domě v nedalekých Přeštěnicích.

Jan Sláma a logistická firma Nyylo
Cena přepravy z jihovýchodní Asie raketově vystřelila, říká šéf logistické firmy

Zlom, nová éra, začala dle jeho slov v okamžiku, kdy za ním přišel obchodní zástupce, aby prodával autobaterie značky Varta. „Zpočátku jsme prodávali patnáct tisíc autobaterií ročně. Množství ale začalo postupně narůstat, přicházeli k nám stále noví zákazníci,“ vyprávěl Milan Tollinger.

V roce 2007 se tak od bráchy trhl, aby založil firmu vlastní. „Dařilo se nám tak dobře, až postupně vznikly pobočky také v Kroměříži a Praze,“ přiblížil, dobře si vědom, že pokud chce být v podnikání úspěšný, musí to dělat jinak.

Osobní přístup 

„Jiní jsme určitě v osobním přístupu ke každému zákazníkovi. Naše odběratele školíme, samozřejmostí je také servis a diagnostika. Není to o tom, abychom z nich vytřískali co nejvíce peněz, jde nám o to, aby byli spokojeni. V byznysu musí být spokojeni oba – dodavatel i odběratel. Když to takto funguje, dají se dělat různé věci, které velké firmy nedokážou,“ vysvětloval jednatel Autobaterie Tollinger.

Chřest, lidově také špargl. V Hraběticích na Znojemsku začali se sklizní zeleného chřestu. Na snímku Eva Bártová
Pochoutka aristokratů. Zapomenutá sláva chřestu se vrací i díky hrabětické farmě

Coby autorizovaný dealer značky Varta nakupují přímo z výrobního závodu americké firmy Clairos v České Lípě, kde vyrobí 10 až 12 milionů autobaterií ročně. Firma Clarios je se 150 miliony autobateriemi ročně největším světovým výrobcem autobaterií a zároveň nejsilnějším dodavatelem do automobilového průmyslu.

„Autobaterie Varta je v první výbavě automobilek. Dnes když zvednete kapotu, zhruba v sedmdesáti procentech je tam výrobek z Varty, ať je automobil značky Ford, Renault, Škoda, v nákladním segmentu Scania,“ uvedl Milan Tollinger, s nímž ve společnosti pracují i jeho děti.

Nadčasová budova

Zatím posledním velkým okamžikem společnosti bylo zřízení centrály v Milevsku na Písecku. „Protože se sem chtěli přijet podívat ředitelé různých českých i zahraničních společností, potřebovali jsme reprezentativní budovu,“ přiblížil Milan Tollinger důvod.

Plnou důvěru dal pražskému architektovi Radovanu Vacíkovi. Na téměř tisících metrech čtverečních tak vyrostla dvoupodlažní budova se skladovací a administrativní částí s venkovní terasou, která byla zařazena mezi nejkrásnější komerční budovy v České republice. „Mým požadavkem bylo jen, aby byla budova nadčasová,“ řekl jednatel společnosti, která v současné době čítá 16 zaměstnanců. „Je třeba poděkovat všem, kteří se na realizaci stavby podíleli, bez nich by to nešlo,“ uvedl Milan Tollinger.

Zakladatel společnosti Fortes interactive Libor Vošický.
Samočistící fólie brání přenosu bakterií. Firma z Brna už ji zkouší v praxi

Dodal, že vyrůst by v areálu měla i myčka aut. „To bychom chtěli stihnout ještě v letošním roce,“ řekl Milan Tollinger k plánům. „Do budoucna bychom chtěli zvelebit pobočku v Kroměříži, aby zde vznikl vlastní sklad a nebyli jsme v nájmu. Možnost rozšíření se nabízí i tady v Milevsku. Tady máme v současné době tisíc čtyřicet paletových míst, při zásobení v zimních měsících je to ale nedostačující,“ řekl na závěr.