Za vznikem ČAP stáli především českobudějovičtí právovárečníci české národnosti, vedení JUDr. Augustem Zátkou. Nově založená firma přímo navázalana historickou tradici vaření originálního Budějovického piva v Českých Budějovicích a začala tuto tradici dále rozvíjet. Daří se to dodnes. „Jsme hrdí na to, že pokračujeme v 750leté tradici vaření originálního Budějovického piva pod značkou Budweiser Budvar. O tuto tradici pečujeme a uchováváme ji pro příští generace," říká Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru. „Při výrobě Budějovického piva dodržujeme osvědčené řemeslné postupy, používáme výhradně původní suroviny a vaříme jej pouze v Českých Budějovicích. I proto se naše pivo může pyšnit Chráněným zeměpisným označením," dodává Jiří Boček.

Akce k výročí Při příležitosti oslav svého 120. výročí chystá Budějovický Budvar řadu akcí. Na trh dá limitované edice speciálních piv a motiv výročí se objeví na řadě suvenýrů (například keramickém podtácku, plechové ceduli či korbelu). Připravuje se i řada kulturních akcí, například vydání knihy o historii pivovaru nebo tradiční Den v Budvaru.


Před 120 lety bylo jednou z prvních otázek, které se řešily, umístění podniku. „Vzhledem k blízkosti Pražské silnice a železnice bylo vybráno Pražské předměstí, a to i s ohledem na potvrzené rozbory podzemní vody," cituje z knihy Ivo Hajna o historii pivovaru tiskový mluvčí Budvaru Petr Samec. Samotné stavební práce na hloubení základů byly zahájeny v průběhu srpna 1894.Právo používat Chráněná zeměpisná označení „Budějovické pivo" a „Českobudějovické pivo" získal Budějovický Budvar v roce 2004 při vstupu České republiky do Evropské unie. Chráněná zeměpisná označení garantují spotřebitelům skutečnou kvalitu, tedy to, že zakoupený produkt není levnou napodobeninou a že byl vyroben na konkrétním místě, z přesně definovaných surovin a předepsaným výrobním postupem.

„Do konce roku byla pod střechou varna, sklepy, spilky, strojovna, bednárna a jedna administrativní budova. Pro získání kvalitní vody byly na pozemku vykopány dvě studny," vyjmenovává Petr Samec první práce. Dodávku zimotvorných a hybných strojů zajistila například firma Ringhoffer. Prvním sládkem ČAP se stal od 1. dubna 1895 pan Antonín Holeček.

V průběhu rozvoje své obchodní činnosti začal ČAP různá označení s prvkem „Budweiser" registrovat jako ochranné známky. V roce 1930 byla registrována další důležitá ochranná známka „Budvar". Ta vznikla stažením slov BUDějovický a pivoVAR. V roce 1934 došlo následně k registraci ochranné známky „Budvar budějovické pivo".

Reprodukce reklamního plakátu Českého akciového pivovaru z poloviny 20. let minulého století.

Značka „Budvar" byla doplněna o již dříve používané označení místa původu „Budweiser". Protože se název piva „Budvar" rychle stal synonymem vysoké kvality, byl ČAP v roce 1936 oficiálně přejmenován na „Budvar Český akciový pivovar České Budějovice"

Předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich navíc oceňuje, že pivovar zůstal věrný tradičním postupům a surovinám a nezachoval se jako některé konkurenční podniky. „Budějovický Budvar se držel vždy vlastní cesty. Vaří pouze z českých surovin a ctí tradiční technologie. To je důležité pro celý obor. Dokázali, že nemusí jít cestou šizení surovin. Je to zásluha lidí, kteří v pivovaru pracovali a za ten pivovar se bili, i když to neměli vždy jednoduché," zdůrazňuje Tomáš Erlich. „Chlubíme se, že jsme pivní velmoc a pivovarský národ, takovou tradici je ale třeba podporovat a pěstovat," říká Tomáš Erlich s tím, že právě Budějovický Budvar má v tomto směru značné zásluhy.

Pivovar ale nectí jen tradice. Dokáže na trh přinést i originální novinky. Loni na podzim to byl Budweiser Budvar B:CRYO, který se vyrábí patentově chráněným postupem. Velice silné pivo vzniká vymrazováním vody v láhvi, z níž se pak čepuje speciálním zařízením. Pivovar dává na trh i sezonní piva, jako je tmavý ležák s višněmi B:CHERRY.Budějovický Budvar je i dnes uznáván odborníky v rámci celého oboru. „K úspěšnosti Budvaru ani není potřeba nic říkat. Dlouhodobé výsledky podniku ukazují, jak úspěšně a dobře je to vedená firma," říká například výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach a vyzdvihuje zvláště exportní schopnosti pivovaru s tím, že procento exportu je obrovské a takové nikdo v České republice nemá. Vloni třeba Budvar vyvezl 56% produkce, která dosáhla 1,457 miliónu hektolitrů.